Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ISTORIE

„Consiliul Național Secuiesc“ vrea introducerea cărții de identitate secuiești și se pregătește pentru autonomia teritorială a așa-zisei regiuni ”ținutul secuiesc”

Consiliul Național Secuiesc (CNS) preconizează introducerea cărții de identitate secuiești. Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul de hotărâre aferent, informează Hirado.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în așa-zisul Ținut Secuiesc sau locuiește în afara acestuia, dar se declară secui și este de acord cu autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc așa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Național Secuiesc.

Cartea de identitate secuiască poate fi solicitată prin completarea unui formular, care trebuie să conțină numele și prenumele solicitantului, data și locul nașterii, domiciliul permanent și sexul. Formularul va conține în mod obligatoriu, în formă pretipărită, angajamentul solicitantului față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Documentul secuiesc ar conține în mod lizibil doar numele și secvența de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afișate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizație sau instituție desemnată de comitetul permanent al CNS.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi retrasă celor care se opun în mod public valorilor specificate în cerere. Cardul trebuie retras în mod obligatoriu tuturor persoanelor care renunță la el și solicită ștergerea datelor personale din baza de date.

În preambulul proiectului de rezoluție, CNS a reamintit: în cursul pregătirii autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, a fost elaborat până acum Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, au fost trasate granițele administrative externe și interne ale Ținutului Secuiesc și s-au creat simbolurile acestuia: steagul, stema și simbolul prescurtat al ținutului.

În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ținutului Secuiesc (Ziua Libertății Secuiești pe 10 martie și Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) și a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administrațiilor Locale Secuiești a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ținutului Secuiesc.

Introducerea cărții de identitate secuiască a fost inițiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că „în orice țară sau în oricare regiune autonomă a unei țări, elementul constitutiv cel mai important este populația care locuiește acolo, ai cărei membri acceptă constituția țării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”.

La începutul acestui an, Kelemen Hunor a declarat că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială a țării, referindu-se la Ținutul Secuiesc.

„Noi am spus de fiecare dată și sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată și cu argumente și de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată și eu încerc când discutăm serios și cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială și unitatea națională”, a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3. – citește AICI continuarea

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button