ACTUALITATE

Papa Francisc, despre politicile „woke” din Uniunea Europeană: Mă duc cu gândul la dictatura nazistă, la cea comunistă

IDENTITATE. EUROPA

La întoarcerea din Grecia, după o călătorie de 4 zile, Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, compară Uniunea Europeană cu o dictatură, în privința încercării de a impune reguli „woke” asupra limbajului, spunând că blocul riscă să se destrame dacă va deveni un vehicul pentru „colonizarea ideologică”, relatează The Telegraph.

Aceste declarații vin la scurt timp după ce Comisia Europeană a lansat noi „recomandări” lingvistice legate de Crăciun, care au fost eliminate ulterior, după un val puternic de critici. Încercarea de a interzice astfel de termeni creștini reprezintă „un moft, secularism diluat”, potrivit suveranului pontif, care a precizat și faptul că e ceva care de-a lungul istoriei nu a funcționat”.

„În istorie, multe dictaturi au încercat să facă aceste lucruri. Sunt acțiuni care mă duc gândul la Napoleon, la dictatura nazistă, la cea comunistă. Uniunea Europeană… trebuie să aibă grijă să nu ia calea colonizării ideologice. Acest lucru ar putea sfârși prin a diviza țările și ar putea duce la eșecul UE.

Politicienii de la Bruxelles „trebuie să respecte… varietatea țărilor și să nu vrea să le uniformizeze. Nu cred că vor face asta… dar aveți grijă, pentru că uneori vin și aruncă proiecte ca acesta acolo”, a spus Papa Francisc.

Cardinalul Pietro Parolin, care, în calitate de secretar de stat, este premierul de facto al Vaticanului, a condamnat orice încercare de a anula „rădăcinile noastre, dimensiunea creștină a Europei noastre, în special în ceea ce privește festivalurile creștine”.

„Știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar, cu siguranță, nu putem uita că una dintre influențele importante, dacă nu cea principală, a fost creștinismul însuși”, a spus cardinalul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button