DIASPORA

Persoanele care sosesc în ţară şi nu s-au vaccinat intră în carantină pentru 10 zile chiar dacă au test PCR negativ

Persoanele care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boala COVID-19 intră în carantină pentru 10 zile, chiar dacă au test PCR negativ. Măsura se aplică de astăzi celor care sosesc în România din afara Uniunii Europene sau dintr-un stat comunitar aflat în zona roșie de risc epidemiologic. Ministerul Sănătății a explicat că aceste persoane pot dezvolta simptome de COVID-19 ulterior testării.

Vaccinații sau cei care au trecut prin boala COVID-19 au un anumit grad de protecție față de infecție, în timp ce persoanele care nu s-au aflat în niciuna dintre cele două situații sunt complet lipsite de protecție și riscul de a se infecta este maxim. În aceste cazuri, efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării acea persoană poate dezvolta simptomatologie specifică bolii. La persoanele cu un anumit grad de protecție conferită de vaccin sau de trecerea prin boală riscul îmbolnăvirii este mult redus și chiar în cazurile rare în care se infectează cu o nouă tulpină contagiozitatea lor este mult mai mică.

Intră, de asemenea, în carantină pentru 10 zile la sosirea dintr-un stat din afara Uniunii Europene și persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală care nu prezintă un test PCR negativ. Pentru nevaccinați care nu au un astfel de document carantina este de 14 zile, indiferent de unde vin. Sunt exceptați de la carantină copiii, persoanele aflate în tranzit, lucrătorii transfrontalieri, elevii și studenții care susțin examene de admitere sau de finalizare a studiilor, membrii delegațiilor sportive, șoferii mașinilor de marfă, membrii misiunilor diplomatice.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button