JUSTITIE

O piaţă din centrul Parisului va purta numele „George Enescu”

 O piaţă din Paris va purta, în curând, numele compozitorului român George Enescu – a decis Primăria din Paris, în semn de omagiu pentru opera lăsată de marele artist, care şi-a trăit ultimii ani din viaţă în capitala Franţei.

Viitoarea Piață George Enescu, a cărei inaugurare este așteptată la începutul anului viitor, va fi în apropiere de Opera Garnier, în plin centrul Parisului, nu departe de apartamentul în care a locuit și s-a stins Enescu în dimineața zilei de 4 mai 1955. Decizia Consiliului General al Primăriei capitalei franceze a venit după ce anterior și primăria Arondismentului IX, unde este situată viitoarea piață, își dăduse acordul.

Decizia Primăriei Parisului încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos Anul Enescu, aflat sub patronajul celor doi președinți, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron.

”De la prezența Orchestrei Naționale a Franței la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu de la București până la sublimă montare a operei Oedip la Opera Bastille din Paris, numeroase au fost omagiile pe care România și Franța i le-au adus lui George Enescu la 140 de ani de la naștere”, a scris ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, pe pagina de Facebook a ambasadei.

La scurt timp după preluarea puterii de către comuniști, în 1946, George Enescu părăsește țara și se stabilește definitiv la Paris, orașul de care se simțea atât de legat, unde studiase în tinerețe, unde avea numeroși prieteni, iar geniul său era recunoscut. A trăit aici ultimii nouă ani din viață și tot aici își are mormântul, în cimitirul istoric Père Lachaise.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button