Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ECONOMIE

Sindicatele din Poliție: De ce o asistentă are 5.500 de lei salariu și un ofițer cu facultate are 4.000?

Polițiștii, singurii angajați ai MAI care au statut de funcționari publici și se pot constitui în sindicate, se consultă mâine, 20 decembrie, în vederea stabilirii formelor de protest pe care le vor adopta ca răspuns la înghețarea salariilor. Măsura nu-i afectează doar pe ei, ci și pe militari, jandarmi, pompieri, polițiști de penitenciare și angajați ai SRI, STS, SPP, SIE.

Sindicaliștii acuză Guvernul că aruncă la coș sistemul de ordine și siguranță publică și că mimează dialogul social, dar în fapt favorizează anumite categorii și le impune să strângă cureaua altora, mereu aceleași. Asta vizavi de faptul că înghețarea salariilor nu se aplică medicilor și probabil nici profesorilor.

Am înțeles că se invocă o criză economică, dar n-am înțeles de ce doar anumite categorii trebuie să strângă cureaua în continuare. De ce nu începem și noi să mai desfacem cureaua și s-o strângă alții? Dacă e greu, nu ar trebui să ducem greutatea asta cu toții? De ce un polițist să aibă mai puțin de jumătate din salariul unui procuror, când munca este comparabilă? De ce o asistentă are 5.500 de lei salariu și un ofițer, cu facultate, are 4.000? Nu spune nimeni că asistenta nu merită acest salariu pentru munca pe care o face, dar oare ofițerul nu merită și el? Mai ales în condițiile deficitului de personal, când un polițist trebuie să muncească de două, trei ori mai mult?”, se întreabă comisarul Vitalie Josanu, prim-vicepreședintele Sindicatului Național Diamantul.

La rându-i, Sindicatul Prolex cere aplicarea integrală a Legii salarizării 153/2017; abrogarea și neadoptarea de OUG care să eșaloneze drepturile salariale constatate de instanțele judecătorești și neinstituirea vaccinării obligatorii și a testării pe banii angajaților.

În genere, sindicatele MAI se opun proiectului de lege, care prevede suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private în cazul în care nu prezintă un certificat digital al UE privind COVID-19.

În plus, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) cere majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică la 25%; indexarea pensiilor militare de stat (Guvernul propune 10% pentru pensiile sub 2.500 lei și 2,6% – pentru pensiile care depășesc acest cuantum);  bugetul necesar pentru diminuarea deficitului de personal, prin încadrarea a 5.000 de posturi vacante; decontul serviciilor turistice/voucherele pentru 2022 și majorarea normei de hrană cu aproximativ 120 lei/lunar.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button