ACTUALITATE

SONDAJ: O treime dintre ucraineni, dispuși să lupte cu arma în mână împotriva Rusiei

Fiecare al treilea ucrainean este gata să lupte cu arma în mână împotriva unei agresiuni eventuale a Rusiei. Mai mult decât atât, 50,2% dintre ucraineni declară că vor opune rezistență militară sau civilă agresiunii Rusiei asupra statului lor, dacă aceasta va avea loc în viitor, potrivit unui sondaj realizat în perioada 3-11 decembrie de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

Sociologii ucraineni constată că jumătate din populație este gata să se opună unor acțiuni militare ale Rusiei împotriva statului lor: 33,3% dintre cei intervievați susțin că vor lupta cu arma în mână, în timp ce 21,7% se vor implica într-o mișcare de rezistență civilă.

Doar 18,6% dintre ucraineni, potrivit sondajului, nu vor reacționa în niciun mod la un eventual război de anvergură al Rusiei împotriva Ucrainei. Experții Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev precizează că aceste atitudini patriotice pot fi întâlnite în toate regiunile din Ucraina, dar mai cu seamă în vestul și centrul țării.

În total au fost intervievate prin telefon 2000 de persoane în toate regiunile țării, în afară de Crimeea și unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk, necontrolate de guvernul ucrainean.

La începutul lunii noiembrie Rusia a fost acuzată, pentru a doua doară în anul curent, că mobilizează militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili din Ucraina, SUA și UE.

NATO şi UE au avertizat Moscova cu privire la „consecințele grele” în cazul unei intervenții militare în Ucraina, după ce au respins „veto-ul” Rusiei asupra posibilei aderări a Kievului la Alianţă. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE au adoptat la Bruxelles, după câteva ore de discuţii cu uşile închise, unele sancţiuni economice posibile care au ca scop să descurajeze acțiunile militare ale Rusiei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button