POLITICĂ

Se pregătește federalizarea R. Moldova? Ex-consilier al Maiei Sandu: R. Moldova poate deveni un exemplu de succes al reglementării unui conflict

Fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, susține că țara noastră este într-o situație diferită în contextul geopolitic și poate deveni un model de succes în privința reglementării pașnice a unui conflict ce ține de separatism.

Ex-demnitarul a comparat situația Republicii Moldova cu cea a Ucrainei și Georgiei, spunând că în cazul nostru este posibilă rezolvarea pe cale diplomatică.

Republica Moldova este un caz aparte, unde încă este posibilă reglementarea conflictului pe cale pașnică și diplomatică. Republica Moldova poate deveni un exemplu de succes a reglementării unui conflict: fără război, fără confruntări, fără escaladări.

Rolul meu a fost să mențin o stabilitate și să dau un ton constructiv acestui proces, în care să lipsească escaladările și limbajul de amenințări, pentru că în orice secundă acest lucru se poate întâmpla.

Situația în care se află Republica Moldova nu e chiar atât de gravă, din punct de vedere geopolitic. Și ar trebui să nu o înrăutățim”, a declarat Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul RTR.

Pe teritoriul R. Moldova războiul ruso-moldovenesc a pornit în anul 1990, când așa-numita republică moldovenească nistreană și-a autoproclamat independența. La 2 martie 1992 a început un conflict armat cu forțele pro-ruse, iar în iulie 1992 s-a decis încetarea luptelor și semnarea păcii de la Moscova de către Snegur și Elțîn. Ulterior a fost dat startul unor negocieri de reglementare a conflictului transnistrean, sub egida OSCE care nu au dus la nimic bun pentru R. Moldova, și doar au întărit regimul terorist din Tiraspol.  

Oferirirea Transnistriei unui statut „special” și federalizarea R. Moldova este un plan pe care îl agrează atât Moscova cât și Berlinul.

„Inevitabil, am abordat soluționarea conflictului transnistrean. În continuare suntem pregătiți să facilităm un proces de soluționare cuprinzător, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat Josep Borell, Înaltul reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button