EXTERNE

Echipa națională de hochei a Rusiei a stârnit indignare după ce a purtat echipamentul URSS în timpul unui meci cu Finlanda

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre regimul de la Moscova condus de Vladimir Putin și puterile Occidentale în ceea ce privește tensiunile de la frontierea rusă-ucraineană, echipa națională de hochei a Federației Ruse a stârnit indignare în weekend, după ce a purtat duminică, într-un meci cu echipa națională de hochei a Finlandei, echipamente care au adus aminte de epoca sovietică, transmite Bloomberg. 

Echipamentele purtate în Cupa Channel One a Euro Hockey Tour de la Moscova aveau scris pe piept CCCP, care înseamnă URSS în alfabet, ceea ce l-a determinat pe fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb, să scrie pe Twitter că acesta a fost „un gest ofensator care nu nu aparține sportului sau altundeva.”

În replică, Federația Rusă de Hochei pe Gheață a transmis printr-un comunicat de presă că tricourile folosite în jocul din Finlanda, bazate pe un design din anii ‘60, onorează cea de-a 75-a aniversare a primei medalii de aur olimpice a țării în acest sport. 

Echipa de hochei a URSS-ului, cunoscută sub numele de Mașina Roșie, a fost puterea dominantă în hochei a Războiului Rece, câștigând șapte medalii de aur olimpice și peste 20 de campionate mondiale. 

Cu toate acestea, aspectul retro și apelul la trecutul glorios nu i-a ajutat duminică pe hocheiștii ruși, când Finlanda a învins Rusia cu 3-2 și a câștigat etapa a doua a turneului, care reprezintă o încălzire pentru campionatele mondiale anuale de hochei.

Actuala echipă națională de hochei a Rusiei este mai puțin competitivă comparativ, dar rămâne membră a așa-numitelor Big Six, alături de Canada, Republica Cehă, Finlanda, Suedia și SUA, notează The Moscow Times.

După meci, fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a scris pe twitter că Rusia și URSS sunt „sinonime interschimbabile”. De altfel, în Finlanda, CCCP a fost în weekend tendințe pe Twitter cu peste 2.000 de tweet-uri.

Reacțiile în online arată tensiunile crescute dintre Rusia și Occident, în urma detașărilor militare al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în apropierea graniței cu Ucraina. Finlanda, care a făcut parte din Imperiul rus până în 1918 și care a fost atacată de trupele URSS în toamna anului 1939 în așa-numitul Război de Iarnă, a avertizat cu privire la sancțiuni dure din partea Uniunii Europene și a SUA în cazul în care va exista o incursiune armată a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei. 

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button