EXTERNE

Sofia refuză trupele NATO

Bulgaria nu are nevoie de o desfășurare de trupe NATO pe teritoriul său ca răspuns la acumularea de trupe a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, a declarat marți ministrul bulgar al apărării.

În România, ambasadorul trimis pe post de slugă la Whashington, Andrei Muraru, și-a permis să ceară în numele poporului român mărirea numărului de soldați americani pe teritoriul țării noastre. Reamintim pentru cei care nu cunosc istoria că am avut trupe de ocupație sovietice în România. Am scăpat de ruși cu mare noroc în 1958, în timp ce bulgarii sau polonezii au stat sub ocupație până în 1990.

Stefan Ianev a confirmat rapoartele conform cărora în cadrul NATO se discută diferite opțiuni de răspuns, inclusiv stabilirea unei prezențe a alianței militare în Bulgaria și România, membre NATO de la Marea Neagră, în cadrul misiunii „Prezență avansată sporită”.

NATO s-a prevalat de această misiune pentru a desfășura forțe militare în statele baltice și estul Poloniei. „Poziția mea este că o astfel de dezbatere, respectiv o abordare, are potențialul de a provoca o creștere nedorită a tensiunilor în regiune„, a afirmat dl Ianev într-o postare pe Facebook.

El a mai spus că, deocamdată, nu există niciun motiv pentru a considera acumularea de trupe ale Rusiei drept o amenințare directă la adresa Alianței și a zonei de securitate relevante.

În acest sens, nu cred că există împrejurările necesare care să justifice o decizie legată de dislocarea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru„, a scris el.

Ministrul a afirmat că Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004, va urmări situația îndeaproape și este pregătită să își majoreze capacitatea propriilor forțe naționale „în contextul capacităților aliate de descurajare și de apărare”, dacă este necesar

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

1 comentariu

  1. Da, numai ca CINE RÂDE LA URMA RÂDE MAI BINE…
    Bulgaria va înapoia Cadrilaterul României, iar ce mai rămâne din Bulgaria o iau Macedonia si Turcia…

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: