ISTORIE

LECȚIA DE ISTORIE – 23 decembrie: Executarea „călăului” Lavrenti Beria.

Lavrenti Beria a fost cea mai influentă personalitate a guvernării staliniste, de numele său fiind legate crime oribile și atrocități inimaginabile. Având aceiași origine etnică ca și Stalin și dovedind și o cruzime înfiorătoare, Beria va fi cooptat în rândurile conducerii sovietice, devenind în scurt timp, cel mai fidel aliat al lui Stalin.

În timpul războiului, Beria a fost implicat în Masacrul de la Katyn, când au fost asasinați aproximativ 22.000 de ofițeri polonezi, iar după război, el este cel care a întocmit şi supervizat construirea cumplitelor lagăre de exterminare, cunoscute sub denumirea de gulaguri, fiind de asemenea cel care a coordonat arestarea, anchetarea și executarea a milioane de oameni nevinovaţi din perioada stalinistă. După moartea lui Stalin, în martie 1953, Beria a devenit prim-vicepremier, iar în afară de această funcţie, mai deţinea si portofoliul Afacerilor Interne, însă visul sau cel mai mare era să-i urmeze lui Stalin la conducerea Uniunii Sovietice.

Însă conştienţi de periculozitatea lui Beria, ceilalţi membri marcanți ai conducerii URSS, respectiv Gheorghi Malenkov, Gheorghi Jukov şi Nikita Hruşciov l-au acuzat de trădare și l-au arestat pe data de 26 iunie 1953, fiind încarcerat inițial într-o închisoare militară din Moscova, apoi într-un buncăr al cartierului general al districtului militar al capitalei sovietice. După ce l-au judecat în secret, într-o ședință specială a Curții Supreme de Justiție a Uniunii Sovietice, Beria a fost condamnat la moarte și a fost executat prin împușcare la data de 23 decembrie 1953. Însă potrivit unor depoziții făcute de membrii completului de judecată, la pronunțarea sentinței, Beria a căzut în genunchi și a cerut îndurare, însă a fost executat imediat, cadavrul său fiind ulterior incinerat, iar cenușa aruncată la canal. 

42542563 comentarii506 distribuiriÎmi placeComenteazăDistribuie

Comentează

Back to top button