POLITICĂ

Legea porcului: Se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare

Alianța lui Iohannis, PSD/PNL/UDMR și USR au aprobat la Senat Legea porcului, lege care are în plan distrugerea micilor fermieri români. Singurul partid care s-a opus acestei legi criminale este partidul Alianța pentru Unirea Românilor. La ora actuală România importă 85% din carnea de porc, iar restul este produsă de micii fermieri pe care guvernul Ciucă îi consideră samsari. Această lege va fi adoptată cu o largă majoritate la Camera Deputaților fapt ce va arunca țara într-o dependență totală de importuri la carne de porc. Guvernul PSD/PNL are în plan distrugerea României și transformarea țării în colonie de consum.

Senatul a aprobat recent Legea porcului, care prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie.

UDMR precizează miercuri că nu susţine limitarea deţinerii suinelor în gospodării şi că iniţiativa legislativă din Senat se referea strict la exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate.

„În aceste zile au apărut informaţii false conform cărora UDMR ar interzice creşterea porcinelor în gospodării. Iniţiativa legislativă a UDMR vizează strict exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creşterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât şi funcţionarea acestui sector”, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

El adăugat că proiectul de lege iniţiat de UDMR a suferit modificări majore în comisiile de specialitate din Senat.

CE A SCRIS ZIARUL FINANCIAR ÎN 2020 DESPRE INTERESELE CELOR CARE CONDUC COMISIA DE AGRICULTURĂ DIN SENAT:

George Scarlat (PNL), numit preşedinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, Lucian Trufin (PSD) – vicepreşedinte al aceleaşi comisii şi Sebastian Cernic (USR PLUS) – secretar, deţin sau sunt implicaţi în afaceri din domenii precum cel al cărnii de porc, al lactatelor sau al băuturilor non-alcoolice.

George Scarlat, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are două businessuri pe plan local – Fermsuin, o afacere de peste 11 milioane de lei, care se ocupă cu creşterea porcilor şi Livada Şerbăneşti, un business cu cod CAEN de „producţia şi consevrarea cărnii” şi venituri de apoape 17,5 milioane de lei anul trecut, potrivit Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor.

Antreprenorul de 41 de ani are a înfiinţat Fermsuin în 2005, iar Livada Şerbăneşti, afacere pusă pe picioare în 1995, a preluat-o de la părinţii săi. El se ocupă de cele două companii cu peste 60 de angajaţi, alături de soţia sa, povestea anterior pentru ZF. George Scarlat a mai fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor în perioada 2012 – 2016 în calitate de deputat de Galaţi.

Lucian Trufin, ales în 2016 senator de Botoşani şi anterior primar al comunei Vlăsineşti din acelaşi judeţ, controlează împreună cu Constantin Aniculăesă compania Vlăsie Company, producătorul brandului Caşcaval de Săveni. Businessul creat în urmă cu un deceniu a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 5,8 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice.

Compania produce brânzeturi după reţete tradiţionale, pe care le vindea atât în România, cât şi în SUA până în luna martie a acestui an, când s-au blocat exporturile, iar apoi a deschis trei magazine proprii în judeţul Botoşani, în care a investit 45.000 de euro. Oficialii susţineau că este important să creeze un lanţ de la procesare până la desfacere, astfel încât să fie mai facil accesul la consumator şi să-şi asigure cash-flow-ul zilnic.

Sebastian Cernic, deşi nu deţine propria afacere, el este manager zonal de vânzări de aproximativ 7 ani în cadrul Valvis Holding, grupul ce deţine pe piaţa locală brandul de apă minerală Aqua Carpatica şi vinurile Sâmbureşti, potrivit datelor publicate profilul său de pe LinkedIn, platformă dedicată, în special, mediului de afaceri.

El a mai ocupat funcţii ca area manager în cadrul holdingului Agricover, controlat de omul de afaceri de Jabbar Kanani, cu afaceri de peste 1,6 mld. lei din distribuţia de produse fitosanitare, îngrăşăminte, motorină şi seminţe, comerţul cu cereale şi oleaginoase, dar are şi activităţi de abatorizare, procesare şi comercializare a cărnii de porc

Astfel în forma adoptată de Senat la data de 22 noiembrie se menţionează obligaţiile crescătorilor de porcine

Astfel, crescătorii au obligaţia:   – de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;  – de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.  – respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. 

– să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.   

În ceea ce priveşte cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale (adică pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu), acestea sunt:   

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;   

b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;   

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;   

d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;   

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;   

f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare;   

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:   

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; 

2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; 

3. orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;   

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;   

i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;   

j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;   

k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;   

l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.   

ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România. Pentru exploataţiile de tip familial şi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.

comentarii

  1. Hai sictir! Dacă voi crește suine, voi alege doar scroafe și un vier! Altceva mai știți în afară de… se interzice? Ia să aud…se interzice pensia specială!..se interzice dormitul la parlament în scaun!…se interzice mai mult de 300 de parlamentari AȘA CUM A VOTAT POPORUL!… și multe, multe altele

  2. Inertzice sa detii scroafe, pai si de unde mai cumperi purcei? te duci la ferma ca sa cumperi 5 purcei? cine il baga in seama pe „bietul” Ion care vrea sa creasca pentru familia lui.
    Tot poporul roman a crescut cu porci NATURALI, nu cu „panarame” aduse de la nu stiu ce ferma din afara. Se poate vre-o data compara carnea porcului crescut la ferma cu cea a unuia adus din Germania sau Polonia?

  3. Ciucă, să vi tu la fiecare gospodarie, să bagi nasul în fundul fiecarui porc, să vezi dacă e scroafă. Vai de voi, de la Ceaușescu, pînă astăzi România a avut în frunte numai păduchi, lacomi, analfabeți ignoranți și trădători. Vine vremea să plătiți.

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: