ACTUALITATE

Procurorii olandezi cer închisoarea pe viaţă pentru bandiții lui Putin, acuzaţi de doborârea cursei MH17

Procuratura olandeză a cerut miercuri închisoarea pe viaţă împotriva celor patru bărbaţi, trei ruşi şi un ucrainean, acuzaţi de doborârea acum şapte ani deasupra Ucrainei a cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, provocând moartea celor 298 de oameni aflaţi la bord, relatează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Cei patru sunt ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko. Conform procurorilor, aceştia au jucat un rol central în transportul unei baterii antiaeriene BUK, care era destinată probabil să lovească un avion de război ucrainean.

„Dacă aceasta era intenţia lor, acest lucru nu schimbă cu nimic acuzaţia înfăptuirii unui act criminal”, au subliniat procurorii, explicând că legislaţia Ţărilor de Jos „nu face distincţie între aeronave militare şi civile”.

Cei patru nu au recunoscut acuzaţiile şi nu iau parte la proces, doar unul dintre ei, Oleg Pulatov, fiind reprezentat de un avocat. Procesul este sensibil politic, Rusia negând orice responsabilitate, iar extrădarea acuzaţilor este improbabilă, notează dpa.

Cel mai cunoscut dintre suspecţi, Ghirkin (49 de ani), supranumit „Strelkov” (Trăgătorul), a fost unul din principalii comandanţi ai separatiştilor din estul Ucrainei la începutul conflictului cu armata ucraineană. Dubinski (57 de ani) ar avea legături cu serviciile de informaţii militare ruse, iar Pulatov (53 de ani) este fost membru al forţelor speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski. La rândul său, Harcenko (48 de ani) ar fi condus o unitate separatistă.

Chiar dacă cei patru „nu au apăsat ei înşişi pe buton, au folosit (bateria) în lupta lor armată în scopul de a distruge un avion”, a declarat în timpul audierilor de săptămâna aceasta procurorul Thijs Berger.

Un verdict în acest caz este aşteptat cel mai devreme în cursul anului viitor. Procesul început în primăvara lui 2020 are loc în Olanda întrucât majoritatea pasagerilor avionului, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, provin din această ţară.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button