Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Tancurile ucrainene mai performate decât ale rușilor?

Armata rusă a adunat aproximativ 1.200 de tancuri la granița de vest a Rusiei pentru o posibilă invazie a Ucrainei. Printre acestea se numără și cele mai recente tipuri T-90 plus T-72 modernizate.

De cealaltă parte a graniței, armata ucraineană și-a mobilizat propriile blindate pentru o posibilă campanie defensivă. Ucraina posedă unele dintre aceleași modele de tancuri ca și Rusia, dar cel mai bun tanc al Kievului – un T-64 actualizat – este exclusiv ucrainean.

În doctrina sovietică, pe care o urmează atât armata rusă, cât și cea ucraineană, tancurile rareori se luptă cu tancuri. Dar dacă lucrurile escaladează brusc, conflictul înghețat de șapte ani din estul Ucrainei, tancurile din ambele părți vor juca roluri cheie în ofensivă și apărare, ajutând la modelarea câmpului de luptă astfel încât forța decisivă – artileria – să-și poată face treaba.

Posibilul război care se apropie va testa T-64BV al Ucrainei și, implicit, abordarea Kievului în ceea ce privește achiziția de tancuri.

T-64 este o ciudățenie a Războiului Rece. Proiectat de Fabrica de tancuri Kharkov din Ucraina, vehiculul de 40 de tone a reprezentat o îmbunătățire uriașă față de tancurile T-55 și T-62 existente atunci când a intrat în serviciu la mijlocul anilor 1960.

T-64 a introdus o serie de îmbunătățiri, inclusiv un nou motor diesel. De asemenea, înlocuiește încărcătorul uman cu un dispozitiv automat pentru introducerea obuzelor în culată, reducând echipajul total la doar trei persoane și economisind greutate.

T-64 a fost primul tanc sovietic dotat cu tunul de 125 de milimetri cu țeavă netedă, care, în cazul T-64B modernizate, poate trage o rachetă ghidată prin tubul său.

Sovieticii nu au exportat niciodată T-64, preferând să vândă T-55, T-62 și T-72, mai ieftine și mai simple. De-a lungul ultimelor decenii ale Războiului Rece, mii de T-64 au echipat armatele sovietice, pregătite să ducă un război apocaliptic al tancurilor cu M-1 americane, Leopard ale germanilor și Challenger ale britanicilor.

T-64 a fost mai mult decât potrivit pentru această sarcină. „Acest tanc special a fost dotat cu anumite capacități mai avansate decât tancurile NATO care nu aveau să apară decât peste încă 15 sau 16 ani”, a scris maiorul James Warford din armata americană într-o teză din 1992.

T-80, un T-64 îmbunătățit, cu un blindaj compozit și o turbină cu gaz care înlocuia motorul diesel, a apărut la mijlocul anilor 1970. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991, Ucraina a moștenit sute de T-64… și fabrica care a construit acest tip.

Rusia, la rândul său, a păstrat mii de T-64 și T-80, dar numărul acestora a scăzut constant de-a lungul anilor. În prezent, armata rusă a renunțat la majoritatea variantelor T-64 în favoarea modelelor T-72, care sunt mai ușor de construit și de întreținut. Cea mai recentă variantă T-72, T-90, împrumută unele dintre cele mai bune caracteristici ale T-80, inclusiv blindajul compozit, dar păstrează sistemele auto de bază ale T-72.

Pe scurt, Ucraina, ca un accident al istoriei, a ajuns să aibă un tip de tanc mai complex și mai avansat din punct de vedere conceptual, în timp ce Rusia – de departe o țară mai mare și mai bogată – a ales un tanc mai puțin sofisticat, dar mai practic.

Inițial, Kievul s-a luptat să își întrețină și să își modernizeze T-64. În 1999, guvernul a început să modernizeze T-64BM-urile din 1983. T-64BM Bulat care a rezultat se mândrește cu un blindaj reactiv mai bun, un nou tun și un vizor de noapte fabricat local.

Producția Bulat a fost lentă. Când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și, ulterior, a sprijinit separatiștii antiguvernamentali din regiunea ucraineană Donbas, armata ucraineană a intrat în război mai ales cu T-64BV-urile învechite, din 1985, aflate în inventarul său. La acel moment mai puțin de o sută de Bulat erau disponibile.

Războiul a fost greu pentru corpul de blindate ucrainean. Anul trecut, armata a dezvăluit că 440 dintre tancurile sale au fost distruse sau avariate în Donbas între aprilie 2014 și iunie 2016. Artileria, inclusiv rachetele și mortierele, a suferit majoritatea pierderilor.

Anticipând probabil un război deschis cu rușii, în 2017 Kievul s-a apucat serios de modernizarea tancurilor sale supraviețuitoare. Fabrica din Harkov a început să producă T-64BV mod 2017 cu vizoare de noapte îmbunătățite, sisteme de navigație prin satelit, radiouri noi și un blindaj reactiv mai bun. În 2019, o a doua fabrică, în Lviv, a început, de asemenea, să producă noua variantă T-64.

În prezent, corpul de blindate ucrainean are în dotare 410 T-64BV vechi, 210 T-64BV mod 2017, 100 de T-64BM Bulat și aproximativ 130 de T-72. Alte o mie de tancuri se află în depozit.

T-64 modernizate sunt, în principiu, superioare din punct de vedere tehnologic majorității tancurilor rusești. Dar este inutil să comparăm un tanc cu altul atunci când cele două s-ar putea să nu se întâlnească niciodată în luptă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

1 comentariu

  1. Articol de gradinita,de umplutura,gen,,taticul meu il bate pe taticul tau”,s-au mai precis un pupat fierbinte in …..pe ucrainieni..

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: