ECONOMIE

Comisia Europeană: România va avea o creștere a Produsului Intern Brut de 7%

 România va înregistra pentru 2021 o creştere a Produsului Intern Brut de 7%, în condiţiile în care în toată Uniunea creşterea economică va atinge în medie 5% – potrivit previziunilor economice ale Comisiei Europene. Potrivit executivului comunitar, deşi cifrele sunt promiţătoare, întreaga economie a Uniunii şi, deci, a României, este afectată de lipsa materialelor burte în sectorul de producţie, de inflaţie şi de situaţia imprevizibilă a pandemiei, iar tendinţa va continua în 2022.

România, ca şi restul statelor membre, ar urma să resimtă o moderare a creşterii PIB cu 51,1%, anul viitor şi cu 5,% în 2023. Şi consumul, anul acesta înregistrează o creştere cu 7,5%, dar va scădea semnificativ anul viitor, iar creşterea nu va depăşi 4,2%, asta inclusiv pe fondul unei majorări a inflaţiei, care va atinge 4% până la finalul lui 2021 şi va rămâne aşa şi anul viitor, în condiţiile creşterii preţurilor la energie, petrol şi alimente. Prin comparaţie, media europeană va fi de numai 2,6% anul acesta şi de 2,5% anul viitor.

Şi deficitul este prognozat să ajungă la 8% anul acesta, în timp ce media în Uniune va fi de 6,6%. În general, cifrele României puse alături de media Uniunii arată creştere economică mare, dar şi creşteri peste media europeană la ceilalţi indicatori folosiţi în calcularea sănătăţii unei economii, de la şomaj, care la noi va înregistra o scădere mai mică decât media europeană, la echilibrul bugetar şi datoria publică brută.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button