POLITICĂ

Primarul UDMR, Antal Arpad, amendat de CNCD pentru discriminare pe motive etnice

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat, din nou, că primarul UDMR din Sfântu Gheorghe se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor. Astfel, CNCD admis o nouă sesizare a Asociației Civice pentu Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional cu amendă pe Antal Arpad pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că a condiționat ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe de cunoașterea limbii maghiare.

În luna martie 2021 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară). Concursul în cauză viza ocuparea posturilor de Consilier (S), clasa I, gradul profesional principal, Consilier (S), clasa I, gradul profesional asistent și Consilier (S), clasa I, gradul profesional debutant.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 778/20.10.2021, comunicată ADEC în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 2000 lei și l-a obligat pe acesta să publice un rezumat al hotărârii CNCD pe pagina de internet a instituției.

Acest concurs a fost organizat cu încălcarea legii și toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulate.

Fragment din Hotărârea CNCD nr. 778/20.10.2021

CNCD l-a sancționat contravențional pe primarul Antal Arpad și în 2017 tot pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare la sesizarea ADEC (detalii aici).

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button