EXTERNE

VIDEO: Aborigenii australieni au incendiat clădirea vechiului Parlament

Fosta clădire a parlamentului Australiei, din capitala Canberra, a fost incendiată pentru scurt timp joi de protestatari, în timpul unei demonstrații pentru suveranitatea aborigenă, a declarat poliția reporterilor BBC.

Nimeni nu a fost rănit în incendiu, care a cuprins ușile din față ale vechiului Parlament, înainte de a fi stinse de către pompieri.

Unii dintre protestatari s-au identificat ca parte a grupurilor anti-guvernamentale si „cetatenilor suverani,” au spus observatorii.

Prim-ministrul Scott Morrison a condamnat violența, spunând: „Nu așa funcționează Australia”.

„Sunt dezgustat și îngrozit de comportamentul australienilor care au dat foc unui astfel de simbol al democrației în această țară,” a mai spus el.

Lucrătorii din interiorul clădirii de patrimoniu au fost evacuați rapid odată ce incendiul a izbucnit joi.

În clădire funcționează acum Muzeul Democrației Australiane.

Ce vor demonstrații pentru suveranitatea aborigenă?

Activiștii indigeni au organizat demonstrații înaintea celei de-a 50-a aniversări de la înființarea Ambasadei “Aboriginal Cort” pe peluzele din față ale fostului parlament.

Ambasada ad-hoc a fost montată încă din 1992 pe pajiștile din fața clădirii.

Parlamentul Australiei s-a mutat în 1988 într-o clădire nouă, la mică distanță, pe Capital Hill. Vechiul Parlament a rămas ca muzeu și loc de patrimoniu național.

Grupurile arborigenilor au criticat o nouă lege menită să protejeze moștenirea culturală din Australia de Vest. Legislația a fost aprobată în urma distrugerii legale a peșterilor indigene sacre, vechi de 46.000 de ani, anul trecut, de către o companie minieră.

Peșterile antice de la Juukan Gorge, din îndepărtata regiune Pilbara din Australia de Vest, au fost distruse pentru a face loc exploatărilor de minereu de fier Rio Tinto.

Legile de patrimoniu din Australia de Vest au fost acum modificate pentru a preveni un dezastru similar. Un nou Consiliu al Patrimoniului Cultural al Aborigenilor va supraveghea noul sistem. La antipozi, doar 3% din populație se revendică de la foștii locuitori ai ținuturilor insulei din emisfera sudică. 

1 comentariu

  1. Simbolul democratiei???🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Poate al tiraniei,pacat ca nu au fost tiranii inauntru,dar sper sa va gabaseasca,si sa ardeti ca sobolanii.

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: