ECONOMIEPOLITICĂ

Guvernul a lăsat în paragină Termocentrala Mintia: 52 de ani de istorie vor fi rași de pe suprafața pământului

Termocentrala Mintia va deveni istorie și probabil în scurt timp va fi rasă de pe suprafața pământului și vândută la fier vechi, la fel ca mai toată industria grea a României. 52 de ani de istorie sunt aruncați la gunoi de guvernările mafiote ale președintelui Klaus Iohannis, fie că vorbim de PNL/PSD/UDMR sau infamul USR. Termo Mintia a fost scoasă din conservare și lăsată în paragină.

Grupurile de producție de energie de la termocentrala pe cărbune Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, vor fi retrase din exploatare și închise, potrivit unei decizii a Adunării creditorilor companiei de stat aflate în insolvență. Menținerea în conservare a termocentralei presupunea costuri cu întreținerea, mentenanța și paza echipamentelor acesteia. Conducerea Complexului a comunicat încă din noiembrie 2021 că nu sunt bani pentru suportarea acestor costuri.

Termocentrala Mintia a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, a înaintat o sesizare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Guvern şi Avocatul Poporului. Nu le-a păsat. Ordinul venit de la Bruxelles a fost clar. Termo Mintia trebuie să dispară. Trădătorii pe mâinile cărora a încăput țara au executat îndată.

Scopul lor a fost clar. România nu trebuia să mai fie independentă energetic. Astăzi am ajuns să plătim prețuri colosale la energie electrică pentru că termocentralele construite de părinții și bunicii noștri sunt distruse și vândute la fier vechi, iar în locul lor nu a fost pus nimic. În curând cedează și reactorul 1 de la Cernavodă. România o să devină tot mai dependentă de importul de energie electrică, în timp ce noi cetățenii asistăm impasibili la distrugerea țării de către acești bandiți vremelnici.

1 comentariu

  1. Lașii, incompetenții și ipotentii sunt la fel de josnici ca trădătorii.Dacă stai doar la lătrat fără să „musti” ești o biată „javra” în lesa cuiva care te ține înrobit cu un os ca să nu mori azi de foame. Ăștia au fost, au rămas și sunt „sindicăcații” care „lupta” în somn, niciodată în viața reală.

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: