EXTERNE

Incompetentul Borell, șeful diplomației UE, merge la Kiev în contextul tensiunilor cu Rusia

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, va vizita Ucraina săptămâna aceasta, ca semn al sprijinului acordat de blocul comunitar Kievului, pe fondul acumulării de trupe ruseși la granița dintre cele două țări.

Comisia Europeană a anunțat pe 3 ianuarie că Borrell va călători în Ucraina între 4 și 6 ianuarie și că va vizita chiar „linia de contact” unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele guvernamentale din estul Ucrainei înainte de a se întâlni cu oficialii de la Kiev.

Occidentul este îngrijorat de faptul că o acumulare de aproximativ 100.000 de militari ruși în apropierea granițelor Ucrainei ar putea fi pregătirea pentru o potențială invazie.

Oficialii SUA și ruși urmează să poarte discuții la Geneva în perioada 9-10 ianuarie cu privire la criză, după ce Moscova a cerut garanții de securitate juridice din partea Statelor Unite și a NATO.

Aceste discuții bilaterale vor fi urmate câteva zile mai târziu de întâlniri între Rusia și NATO și discuții separate în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Bruxelles-ul vrea să evite să fie lăsat în afara discuțiilor dintre Statele Unite și Rusia privind securitatea pe continent. Există riscul ca liderii UE să afle de la televizor rezultatul negocierilor dintre SUA și Rusia.

UE trebuie să fie prezentă la aceste negocieri”, a spus Borrell într-un interviu pentru ziarul german Die Welt săptămâna trecută. „Nu vrem să fim spectatori care nu sunt implicați și peste capul cărora se iau decizii”.

Probabil, cel mai incompetent șef al diplomației UE mi-a citit articolul sau un grup de oameni responsabili de la Bruxelles au înțeles că nu pot fi spectatori în cadrul negocierilor SUA vs. Rusia. – Matei Alexandru

Comentează

Back to top button