POLITICĂ

SUA șantajează România: Ori gaze de șist și Roșia Montană, ori vă vom izola ca pe vremea lui Ceaușescu și vă lăsăm pradă războiului

Politologul american George Friedman este unul dintre acei analiști pe care îi ascultă liderii politici și militari de la Washington. Director al Stratfor, una din cele mai influente agenții de analiză din SUA, considerată de mulți practic o firma privată a CIA, George Friedman, îi avertizează pe români. Individul practic ne șantajează și ne spune în față, tradus, cam așa : ”ori puneți țară la bătaie și ne dați gazele de șist și aurul de la Roșia Montană, ori veți avea soarta lui Ceaușescu. Da, efectele asupra mediului sunt grave, dar asta e prețul pe care trebuie să îl plătiți”. Rar mi-a fost dat să aud la un asemenea nivel o abordare mai abjectă.

Companiile canadiene Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources Jersey au reclamat statul român la Washington pentru că nu au putut exploata aurul de la Roșia Montană.

Acțiunea arbitrală inițiată „își are temeiul de drept în Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995)“, conform datelor din proces.

Gabriel Resources cere despăgubiri în cuantum de 2,9 miliarde de euro

În această speță, statul român este reprezentat de casele de avocatură Lalive din Elveția și Leaua & Asociații din București. Casa de avocatură românească Țucă și Asociații reprezintă Gabriel Resurces.

Avocații acestei părți tocmai au transmis la dosar că România a încheiat demersurile pentru ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul Unesco, ceea ce în opinia Țucă și Asociații ar fi o probă că statul român nu și-a respectat acordurile de investiții legate de minele din Apuseni.

Să ascultăm ce spune George Friedman

”Americanii vin aici să facă bani. Sunt multe feluri de a face bani și un mod sigur de a-i pierde: să nu cunoști situația, adică impredictibilitatea.

În ultimii ani, investitorii americani s-au săturat de România. exemplul care îmi vine în minte e Roșia Montană. A devenit un simbol în comunitatea de investitori a ceea ce se poate întâmplă în România. Cred că guvernul a înțeles asta și faptul că principalele voastre resurse sunt cele energetice și minerale.Trebuie să va targuiti, dar odată încheiat târgul, să va țineți de el.”

“Dacă un guvern încheie un contract, toate guvernele de după el trebuie să îl respecte. Dacă nu, viabilitatea României că țară independența e amenințată. România are nevoie de investitori străini, nu are resursele să se dezvolte singură. Capacitatea europenilor de a investi e limitată, chinezii au bani, dar își aduc propria forță de muncă, rușii au bani, dar nu au expertiză, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract să rămână un contract, să nu se schimbe. Așa că nu faceți târguri proaste, că să nu trebuiască să le schimbați.

În 6 luni – un an, investitorii vor începe să vină. Companiile americane urmăresc acum cu atenție România. Știm de o companie care vrea să investească în energie și are nevoie de informații. Din păcate, la voi aceste informații sunt secrete, or nu poți aduce investiții cu informații ținute în secret.

Gazele de șist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul. Rusia controlează Europa prin gaze. Aveți nevoie de resurse alternative iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesați de resursele voastre.

România trebuie să decidă dacă va permite exploatarea gazelor de șist. Ar fi minunat dacă nu am avea nevoie de ele, dar dată fiind poziția strategică a României, exploatarea gazelor de șist e o problema strategică națională. Gazul de șist limitează influență rusească. Oricât de mult ar putea afecta mediul el oferă o soluție geopolitică. În situația actuală a României, ar fi iresponsabil să nu luați în considerarea exploatarea gazelor de șist.

Decizia trebuie luată acum”, ne atenționează analistul american “fiindcă acum rușii taie energia Europei. Totul presupune un risc. Gazele de șist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce am construit nu a rămas fără consecințe asupra mediului. România vrea să fie sigură că restul Europei are suficient gaz că să nu poată fi șantajată de ruși, altfel România va fi izolată, așa cum a fost în timpul Războiului Rece.

Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e și mai real. Pericolul că România să se întoarcă la perioada când era izolată de toată lumea, ca în timpul lui Ceaușescu, trebuie luat în considerare.”

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

comentarii

  1. Idea e ca noi am inchis granitele si am avut destule relatii cu Estul si nu Vestul. Si ca au plans dupa Ceausescu americanii. Deci, oameni buni, cat de saraci nu dati ce mai avem la americani. Sunt valori nationale.

  2. A minti prin omisiune tot minciuna este. Din ce an este 2014 sau 2015 stirea din care s-a facut articolul?

  3. Unde-i,. Lăudata democrație americana?
    Noi nu vrem să colaborăm cu șantajiștii americanilor. Dictatura sălbatică americană nu ne interesează. Să-și ia catrafusele și să plece . Dacă știu ce înseamnă libertate să ne lase în pace să colaborăm cu cine credem noi ,și cu cine ne acorda si nouă un câștig.echitabil. Toți cei care vor câștiga prin amenințare se numesc escroci și trebuie trimiși la spânzurătoare.Injustitia internațională no să de-a nici în vecii vecilor dreptate României.Asa că lăsați-ne în pace că ne-ați adus la sapa de lemn. Să colaborați cu noi când vom avea și noi Bomba Nucleara.

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: