ECONOMIE

Vești bune pentru România. UE vrea să eticheteze energia nucleară și a gazelor naturale drept „verde”

Uniunea Europeană a elaborat planuri pentru a eticheta unele proiecte de gaze naturale și energie nucleară drept investiții „verzi”, după o luptă de un an între guverne pentru care investițiile sunt cu adevărat ecologice.

Se așteaptă ca Comisia Europeană să propună în ianuarie reguli care să decidă dacă proiectele de gaze și nucleare vor fi incluse în „taxonomia finanțelor durabile” a UE.

Aceasta este o listă a activităților economice și a criteriilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept investiții verzi.

Etichetă verde

Prin restrângerea etichetei „verzi” la proiecte cu adevărat ecologice, sistemul își propune să facă acele investiții mai atractive pentru capitalul privat și să oprească „greenwashingul”, în cazul în care companiile sau investitorii își exagerează acreditările ecologice.

Bruxelles-ul a făcut, de asemenea, măsuri pentru a aplica sistemul unor finanțări UE, ceea ce înseamnă că regulile ar putea decide care proiecte sunt eligibile pentru anumite finanțări publice.

Un proiect al propunerii comisiei ar eticheta investițiile în centralele nucleare ca fiind ecologice dacă proiectul are un plan, fonduri și un loc pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor radioactive. Pentru a fi considerate verzi, noile centrale nucleare trebuie să primească autorizații de construcție înainte de 2045.

Investițiile în centralele pe gaze naturale ar fi, de asemenea, considerate verzi dacă produc emisii sub 270 g de CO2 echivalent pe kilowatt oră (kWh), înlocuiesc o centrală mai poluantă cu combustibili fosili, primesc o autorizație de construcție până la 31 decembrie 2030 și intenționează să treacă la gaze cu emisii scăzute de carbon până la sfârșitul anului 2035.

Generarea de gaze și energie nucleară ar fi etichetată verde pe motiv că sunt activități „de tranziție”, definite ca acelea care nu sunt pe deplin durabile, dar au emisii sub media industriei și nu blochează active poluante.

„Ținând cont de consilierea științifică și de progresul tehnologic actual, precum și de diferitele provocări ale tranziției din statele membre, comisia consideră că gazele naturale și nucleare au un rol ca mijloc de a facilita tranziția către un viitor bazat în principal pe surse regenerabile”, a declarat Comisia într-un comunicat.

Pentru a ajuta statele cu medii energetice diferite la tranziție, „în anumite condiții, pot avea sens soluții care nu par exact „verzi” la prima vedere”, a declarat o sursă a Comisiei pentru Reuters, adăugând că investițiile în gaze și nucleare se vor confrunta cu „condiții stricte”. „

Țările UE și un grup de experți vor analiza proiectul de propunere, care s-ar putea schimba înainte de a fi publicat mai târziu în ianuarie. Odată publicat, ar putea fi respins de către majoritatea țărilor UE sau Parlamentul European.

Ce este verde?

Politica a fost blocată în lobby din partea guvernelor de mai bine de un an, iar țările UE nu sunt de acord cu privire la combustibilii care sunt cu adevărat durabili.

Gazele naturale emite aproximativ jumătate din emisiile de CO2 ale cărbunelui atunci când sunt arse în centralele electrice, dar infrastructura de gaze este, de asemenea, asociată cu scurgeri de metan, un gaz puternic de încălzire a planetei.

Consilierii UE au recomandat ca centralele de gaz să nu fie etichetate drept investiții verzi decât dacă îndeplinesc o limită mai mică de emisii de 100 g CO2e/kWh, pe baza reducerilor profunde ale emisiilor pe care oamenii de știință le spun că sunt necesare pentru a evita schimbările climatice dezastruoase.

Energia nucleară produce emisii foarte scăzute de CO2, dar în acest an comisia a solicitat sfatul experților cu privire la dacă combustibilul ar trebui să fie considerat verde, având în vedere potențialul impact asupra mediului al eliminării deșeurilor radioactive.

Ecologiștii s-au opus

Unii militanți pentru mediu și parlamentari ai UE Verzi au criticat propunerea scursă de gaz și nuclear.

„Prin includerea lor… comisia riscă să pună în pericol credibilitatea rolului UE ca piață principală pentru finanțarea durabilă”, a spus președintele Verzilor, Philippe Lamberts.

Austria se opune energiei nucleare, alături de țări precum Germania și Luxemburg. Statele UE, inclusiv Republica Cehă, Finlanda și Franța, care își obțin aproximativ 70% din energie din combustibil, consideră că energia nucleară este esențială pentru eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune care emite CO2.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button