EXTERNE

Washington Post: Invazie rusă cu 175.000 de soldați împotriva Ucrainei

Pe măsură ce tensiunile cresc între Washington și Moscova, serviciile de informații americane au descoperit că până la 175.000 de soldați ar urma să ajungă la granița cu Ucraina, după cum arată un document obținut de The Washington Post.

Kremlinul a mutat trupe la granița cu Ucraina, în timp ce a cerut de la Washington garanții că Ucraina nu va deveni membru NATO și că alianța se va abține de la anumite activități militare în și în jurul teritoriului ucrainean.

„Planurile Rusiei prevăd o ofensivă militară împotriva Ucrainei la începutul anului 2022, cu o scară de forțe de două ori mai mare decât cea observată în primăvara trecută, în timpul exercițiului rapid al Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei”, a declarat un oficial al administrației americane sub rezerva anonimatului.

Potrivit sursei citate, ar putea să fie implicate 100 de batalioane care au în componență aproximativ 175.000 de militari, artilerie și echipamente.

Documentul neclasificat al serviciilor secrete americane include fotografii din satelit și arată numeroase forțe rusești în patru locații. În prezent, există 50 de grupuri tactice pe câmpul de luptă, împreună cu tancuri și artilerie „proaspăt sosite”, conform documentului

În timp ce evaluările ucrainene au spus că Rusia are aproximativ 94.000 de soldați în apropierea graniței sale, harta SUA arată un număr de 70.000 și prezice o creștere de până la 175.000. Documentul descrie și o mișcarea permanentă și extinsă a batalioanelor tactice către și dinspre graniță cu scopul de „a crea incertitudine.”

Analiza SUA privind planurile Rusiei se bazează parțial pe imagini din satelit, care „arată unități nou sosite în diferite locații de-a lungul graniței cu Ucraina în ultima lună”, a spus oficialul.

Detaliile care vin dinspre serviciile de informații americane prezintă o imagine pe care secretarul de stat Antony Blinken începuse să o schițeze săptămâna aceasta într-o călătorie în Europa, unde a descris „dovezile că Rusia a făcut planuri pentru mișcări agresive semnificative împotriva Ucrainei” și a avertizat că vor exista consecințe grave, inclusiv măsuri economice de mare impact, dacă Rusia ar invada Ucraina.

Președintele american Joe Biden a spus că pregătește măsuri pentru a crește costul oricărei noi invazii pentru Putin, care a respins avertismentele SUA și le-a catalogat drept zvonuri și a spus că Rusia nu amenință pe nimeni.

„Va fi cel mai cuprinzător și mai semnificativ set de inițiative care să facă foarte, foarte dificil ca domnul Putin să meargă înainte și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că ar putea face”, a declarat Joe Biden într-o intervenție de vinerea trecută.

Mișcările armatei ruse apar pe măsură ce Moscova a mobilizat rezerviștii și Occidentul asistă la escaladare dramatică a retoricii sale cu privire la Ucraina.

Oficialii ruși au motivat mobilizarea rezerviștilor ca măsură necesară pentru a ajuta la modernizarea forțelor armate ruse.

Informațiile despre o potențială creștere a forțelor susțin un avertisment de la începutul acestei săptămâni venit din partea fostului Secretar de Stat american John Blinken care a susținut că Putin ar putea ordona rapid o invazie a Ucrainei.

Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada. Știm că își pune la dispoziție capacitatea de a face acest lucru în scurt timp, dacă decide acest lucru”, a declarat Blinken reporterilor din Europa cu o zi înainte de a se întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Trebuie să ne pregătim pentru toate situațiile”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în comentariile publice de săptămâna aceasta, a reluat avertismentele lui Vladimir Putin despre echipamentul militar și activitatea SUA care „invadează granițele Rusiei„ susținând că „scenariul de coșmar al confruntării militare revine”.

Documentul de informații sugerează, de asemenea, că forțele ruse ar putea plasa echipamente la unitățile de antrenament pentru a permite începerea rapidă a unui atac asupra Ucrainei.

Separat, un oficial guvernamental ucrainean a spus că exercițiile militare ruse desfășurate la începutul acestui an lângă granițele Ucrainei au ajutat forțele ruse să repete o invazie.

„Trupele ruse au rezolvat problemele creării de grupuri de lovitură în apropierea granițelor statului nostru, măsuri de mobilizare, sprijin logistic al grupurilor și transferul unor contingente militare semnificative, inclusiv pe calea aerului”, din Rusia la granița cu Ucraina, a mai spus oficialul sub protecția anonimatului.

Acțiunile în creștere la graniță au fost dublate de sporirea mesajelor propagandistice anti-NATO și anti-Ucraina, în special în ultima lună.

„Informațiile noastre indică reprezentanții influenței ruse și mass-media au început să crească conținutul care denigrează Ucraina și NATO, în parte pentru a arunca vina pentru o potențială escaladare militară rusă asupra Ucrainei”, a spus oficialul.

„Oficialii ruși au propus ajustarea operațiunilor de informare ale Rusiei împotriva Ucrainei pentru a sublinia narațiunea conform căreia liderii ucraineni au fost instalați de Occident și au acționat împotriva intereselor poporului ucrainean.

În comentariile sale din Letonia, John Blinken i-a avertizat pe ucraineni să nu dea Rusiei un pretext pentru acțiune militară.

„Îndemnăm Ucraina să continue să dea dovadă de reținere, deoarece, obiceiul rusesc este să pretindă că au fost provocați pentru ceva pe care plănuiau să facă tot timpul”, a spus el.

Putin a cerut Statelor Unite și aliaților săi să ofere garanții scrise care să excludă orice extindere a NATO în Ucraina și Georgia și limitarea activității militare în apropierea granițelor Rusiei, mai ales în și în jurul Ucrainei.

Cererile pentru un nou pact de securitate european vin după ce Putin a sugerat luni de zile că activitățile militare ale SUA și ale aliaților din Ucraina și lângă granițele Rusiei depășesc linia roșie pentru Kremlin.

Rusia are nevoie de „garanții juridice, judiciare precise, deoarece colegii noștri occidentali nu au reușit să își îndeplinească angajamentele verbale pe care și le-au luat”, a spus Putin într-un discurs la Kremlin săptămâna aceasta, sugerând începerea „discuțiilor de fond pe această temă”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button