ANCHETE

Alexandru Muraru (PNL) a ”împrumutat” zeci de mii de euro de la un mafiot din Iași reținut pentru evaziune de sute de milioane de euro (DOCUMENTE)

Presa afiliată alianției PSD+PNL+UDMR îl promovează intens pe un deputat din Iași, care are datorii de aproape 140 de mii de lei față de un evazionist notoriu reținut în trecut de DNA . Așa cum reiese din declarației de avere a șefului PNL din Iași, Iulian-Alexandru Muraru, acesta are datorii față de mafiotul din Iași George Ivănescu.


George Ivănescu, unul dintre acționarii firmei Murfatlar, cunoscut ca ”Regele Vinului” a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro. Mai multe detalii despre schema mafiotă a lui Ivănescu aici.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul altor 9 persoane, între care 3 șefi din cadrul Fiscului, Autorității Naționale a Vămilor și din Ministerul de Finanțe. Aceștia din urmă sunt acuzați de abuz în serviciu

4 firme cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice controlate de George Ivănescu, și alte trei persoane s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale între 2010 și 2014.

E vorba între altele de TVA și accize.

Inculpații, inclusiv administratorii firmelor, ar fi fost ajutați de cei 3 funcționari ai statului. E vorba de George Lascu, director în Ministerul de Finanțe, Irina Tănase, șef în cadrul Autorității Vamale și Ioana Toma,director în cadrul Fiscului.

Așa ar fi reușit să producă un prejudiciu statului de aproape 600 de milioane de lei, adică 132 de milioane de euro.

Deși, lună de lună, firmele vizate aveau datorii către stat, funcționarii publici nu au luat măsurile necesare pentru suspendarea autorizațiilor. Mai mult, firmele înregistrau operațiuni fictive, astfel încât Taxa pe Valoarea Adăugată deductibilă să crească.

Potrivit anchetatorilor, între 2012 și 2014, una dintre firme a înregistrat facturi de 400 de milioane de euro, plus  TVA de 86 de milioane de euro.

Procurorii spun că această sumă este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele pe care România le-a plătit la FMI între 2012 și 2015 sau cu împrumutul luat de România de la Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011.

Alexandru Muraru – ”abonat” la împrumuturi de la afaceriști din Iași

Alexandru Muraru încearcă să-și facă un nume în politica românească prin plângeri penale în stil securist la adresa celor din AUR. După ce și-a dat seama că interzicerea unui partid care nu-ți place este ilegală și imposibilă, PNL-istul de Iași s-a rezumat la plângeri la adresa liderilor George Simion și Claudiu Târziu. Presa pro-guvernamentală care îl promovează intens se face că nu vede legăturile acestui liberal cu structurile mafiote din Iași.

Alexandru Muraru a împrumutat bani de la un alt afacerist celebru – Constantin Bența, patronul Hotelului Select din Iași.

Declarația de avere necenzurată a lui Alexandru Muraru poate fi văzută aici.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button