POLITICĂ

Criza ruso-ucraineană: Oficiali din Franţa şi Germania se vor deplasa la Kremlin

Franţa şi Germania vor trimite în Rusia oficiali de rang înalt pentru discuţii cu Administraţia Vladimir Putin în scopul evitării unei intervenţii militare ruse în Ucraina, afirmă surse citate de postul german N-TV.

Consilieri de politică externă ai preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi ai cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, se vor deplasa joi la Kremlin, pentru a purta discuţii cu oficiali din cadrul Administraţiei prezidenţiale ruse. Discuţiile vizează evitarea unei intervenţii militare ruse în Ucraina şi găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul separatist din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Vizita se înscrie în cadrul eforturilor diplomatice pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Occident şi Rusia. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, efectuează o vizită la Kiev, pentru consultări cu oficiali ucraineni.

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se vor reuni vineri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre presiunile militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei şi despre situaţia de securitate din Europa. Reuniunea va avea loc înaintea unei sesiuni a Consiliului NATO-Rusia, programată pe 12 ianuarie.

Rusia a generat îngrijorare în Occident din cauza activităţilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. Negocierile bilaterale SUA-Rusia, pe tema garanţiilor de securitate, vor avea loc pe 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva. Uniunea Europeană a anunţat că vrea să participe direct la negocierile dintre SUA şi Rusia, în contextul în care Administraţia Joseph Biden a semnalat că, în prima etapă, reuniunea se va derula în format bilateral.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button