POLITICĂ

Maia Sandu își apără prietena suspectată de corupție

Președintele Maia Sandu califică drept ilegală constatarea Autorității Naționale de Integritate precum că președintele CC, Domnica Manole. Mai mult, șefa statului pune la îndoială integritatea Autorității. Cum s-ar spune, nu vă atingeți de corupții noștri. Maia Sandu este un Dodon în fustă, iar moldovenii au fost păcăliți cu anticorupția în timp ce R. Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa împreună cu sora sa nerecunoscută Transnistria.

Să o ascultăm pe sfânta de la Chișinău, Maia preacinstita:

„Din câte înțeleg eu, și nu sunt specialist în domeniu, această constatare a ANI este una ilegală și sper că juriștii să explice mai mult la acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată dacă decizia ANI îi va afecta încrederea în deciziile Curții Constituționale, Maia Sandu a declarat: „Eu cred că noi aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile Autorității Naționale de Integritate, despre modul în care această Autoritate a funcționat de la momentul creării până acum”.

Precizăm că, în ultima zi a anului 2021, Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președintele Curții Constituționale.

În cadrul controlului, care a fost inițiat în mai 2021, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a stabilit că prin Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 s-a anulat prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16.08.2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Conform sesizărilor nr. 92a/2021 și 93a/2021 adresate Curții Constituționale, s-a solicitat exercitarea controlului asupra Hotărârii Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 și totodată suspendarea ei.

Iar, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 60 din data de 23.04.2021, semnată de Președintele interimar al Curții Constituționale, s-a admis cererea de suspendare și prin Decizia Curții Constituționale nr. 61 din 26.04.2021 a fost confirmată Decizia Curții Constituționale nr. 60 din 23.04.2021, prin care s-a suspendat hotărârea respectivă, cu participarea în cadrul ședinței și a Președintelui Curții Constituționale.

Astfel, s-a constatat că Președintele Curții Constituționale, având un interes personal a participat la emiterea Deciziei Curții Constituționale nr. 61 din 26.04.2021, prin care a fost confirmată Decizia Curții Constituționale nr. 60 din 23.04.2021 de suspendare a acțiunii unor Hotărâri de Parlament și la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16.08.2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese.

Totodată, s-a luat act de Hotărârea Curții Constituționale nr. 18 din 09.07.2021, pentru controlul constituționalității art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317 din 13.12.1994 cu privire la Curtea Constituțională, din acest motiv, inspectorul doar a constatat încălcarea, fără aplicarea interdicțiilor în acest sens.

În calitate de subiect al controlului, Președintele Înaltei Curți a avut dreptul de a-și expune punctul de vedere. Însă la solicitarea inspectorului, nu au fost prezentate actele necesare desfășurării controlului, mai mult decât atât, s-a solicitat retragerea demersului emis de către inspector.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button