ECONOMIE

Ministrul Finanțelor a încasat 5 mii de euro pentru a promova interesele chinezilor de la Huawei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a încasat în anul 2020 peste 5.000 de euro pentru a publica articole favorabile companiei chineze Huawei, care încerca să câștige licitația pentru rețelele 5G din România.

Articolele în care Câciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au apărut în plină campanie de lobby a firmei chineze împotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitația pentru rețeaua 5G din România.

Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.000 de lei de la o firma de PR, iar într-un interviu la B1 TV a spus că ”nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”.

Câciu a aparat înverșunat cauza chinezilor de la Huawei.

”România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acțiune nedovedită însă”.

”Și, dintr-o perspectiva juridică și comercială, evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional. Rămân totuși la opinia că o astfel de lege nu va exista, iar dacă va exista va fi declarată neconstituțională”.

”Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi îndepărtat din competiție pe criteriul țării din care provine capitalul. Nici un furnizor de soluții tehnologice nu va fi exclus în viziune europeană fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeană va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele și standardele europene. Așa va trebui să fie și România. (..) Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor”.

Unul dintre articole a fost publicat sub semnătura lui Câciu la 19 noiembrie 2020 pe site-ul lui Bogdan Chirieac, DC News, fără a fi marcat ca articol publicitar. Cel de-al doilea este un interviu luat lui Câciu (fără să existe un intervievator propriu-zis). Acesta a apărut în Wall-Street.ro pe 17 septembrie 2020, fiind marcat cu semnul distinctiv de publicitate, și Financial Intelligence, cu marcajul ”Proiect editorial susținut de Huawei”.

Luni seară, jurnalistul Stelian Negrea l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu într-o emisiune la B1 TV cum explică aceste articole.

„Colaborarea mea cu schemele de promovare este publică, am declarația de avere. Nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reușit să avem licitație 5G. Nu contează cine ar câștiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Câciu.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button