ECONOMIE

O problemă în România, dar și în Europa: rata șomajului în rândul tinerilor

România se situează în topul statelor membre UE unde rata șomajului este foarte ridicat în rândul tinerilor sub 24 de ani. Conform unui grafic prezentat de către Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație și viceguvernator BNR, țara noastră se situează pe locul 4 în respectivul clasament.

Este adevărat, că primele trei state, Spania, Grecia și Italia, se află la diferențe apreciabile în fața noastră. Sub noi, se situează Bulgaria, Polonia, Ungaria, Olanda etc. ”Rata șomajului în rândul tinerilor sub 24 de ani din România depășește 17%, iar cei mai afectați sunt cei cu studii scăzute și medii. Astfel, unul din cinci tineri este șomer, dar situația în România nu este încă atât de îngrijorătoare precum în țările din sudul Europei”, susține Popa. În Spania, 38,3% dintre tinerii sub 24 de ani se confruntă cu șomajul, iar în Grecia 35% șîn Italia 29,4%.

În opinia oficialului BNR, câteva dintre cauzele acestei rate ridicate a șomajului sunt: numărul mare de tineri ce părăsesc școala timpuriu fără a obține o calificare, deteriorarea calitățîi sistemului public de învățământ, o discrepanță între aptitudinile obținute în școală și aptitudinile urmărite de angajatori, probabilitatea ca mulți tineri să lucreze în economia informală, taxele mari pe muncă (printre cele mai ridicate din Europa), ce îi demotivează pe mulți, și lipsa programelor de consiliere educațională/orientare profesională.

Comentează

Back to top button