POLITICĂ

Victor Ciutacu: Pe mine, evreu, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut Elie Wiesel

Jurnalistul Victor Ciutacu critică ceea ce numește victimizarea principalei organizații se ocupă de studierea holocaustului din România. El însuși cu origini evreiești, realizatorul România TV reacționează astfel la scandalul stârnit de declarațiile liderilor AUR cu privire la studierea istoriei evreilor în școlile din România.

„Introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, laolaltă cu dezbaterea publică pe tema asta, este o tâmpenie grandioasă. O nouă încercare penibilă a autorităților noastre, în frunte cu inadecvatul ăla înalt care gândește la fel de lent precum vorbește, de a se pune bine cu evreimea mondială și punct. Da, Holocaustul e o perioadă neagră a istoriei universale (nu un episod minor, cum a gafat Claudiu Târziu) și trebuie studiat în școli. La Istorie, materie care există de când lumea în toate programele școlare. Nu trebuie inventată o materie suplimentară pentru asta. După logica asta strâmbă, mă întreb când o să apară ca materie de sine stătătoare și Istoria Egiptenilor. Sau a…completați voi pe linia punctată.

Pe mine, băiat născut dintr-o mamă pe care înainte de căsătorie o chema Gurwitz, provenită dintr-o familie de rabini trecută prin pogromuri, deci evreu după regulile acestei religii, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut „Elie Wiesel”. România, țară care (oricât ar nega naționaliștii de pripas evidența) a persecutat și a trimis la moarte evrei, și-a plătit după 1989 cu vârf și îndesat „amenda”. Sigur, n-ai cum să aduci înapoi morții de la groapă, iar durerea familiilor (câte mai trăiesc) nu poate fi ștearsă, dar autoculpabilizarea asta devenită politică de stat e grețoasă. N-am văzut atâtea străbateri publice în marea Germanie, autoarea de facto a politicilor de decimare în masă a evreilor. Iar nemții zău că ar avea de ce să-și pună cenușă-n cap încă vreo câteva secole de-acum încolo…

Îl apreciez pe David Saranga, mi se pare că-și face exemplar treaba ca ambasador, dar, dacă s-ar putea opri un pic din exercițiile de PR și autoadmirație, i-aș putea spune, în particular, unde greșesc ai lui. Și de ce, dacă își vor perpetua tipul ăsta de atitudine dominatoare, nu vor fi niciodată iubiți. Temuți, da, respectați, poate, îndrăgiți, din păcate, niciodată”, scrie Victor Ciutacu pe Facebook.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button