EXTERNE

Emmanuel Macron, a avertizat că intenționează să îngreuneze viața persoanelor nevaccinate din țară

Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că intenționează să îngreuneze viața persoanelor nevaccinate din țară. Practic, ele nu ar mai putea să meargă nicăieri din 15 ianuarie, a spus președintele într-un interviu, iar declarațiile sale au tensionat și mai mult dezbaterile din Adunarea Națională, unde se discută un proiect de lege prin care testele negative nu vor mai fi acceptate pentru asigurarea accesului în majoritatea locurilor publice, ci doar dovada vaccinării complete împotriva COVID-19.

Polemica a atins cote înalte în Adunarea Națională cu ocazia dezbaterii proiectului de lege prin care certificatul verde să devină certificat vaccinal la jumătatea acestei luni pentru toate persoanele de peste 12 ani. Legea mai prevede înăsprirea sancțiunilor pentru cei care furnizează sau folosesc certificate de vaccinare false. Ministrul de interne a anunțat în parlament că până acum au fost descoperite 200.000 de falsuri, fiind deschise aproape 500 de dosare penale.

Partidele din opoziție, extrema dreaptă și stânga radicală, în special, îi reproșează guvernului incoerență în gestionarea epidemiei. După ce ministrul sănătății a declarat că acesta ar putea fi ultimul val epidemic şi că varianta Omicron, mai contagioasă, dar mult mai puțin periculoasă decât precedentele, va fi mai ușor de controlat, deputații din opoziție consideră că măsurile de accelerare a vaccinării și de impunere a permisului vaccinal sunt nejustificate. Cel mai contestat punct al proiectului de lege este acordarea dreptului de a verifica dovada vaccinării, precum și actul de identitate la intrarea în restaurant, cinematograf, teatru, transportul în comun pe distanțe lungi și alte locuri unde acesta este obligatoriu de către alte persoane decât polițiștii, prevedere în care unii văd măsuri specifice unui regim autoritar. În plus, mulți nu sunt de acord cu continuarea vaccinării copiilor, aceștia fiind puțin expuși contaminării și nici cu impunerea obligativității certificatului vaccinal pentru minorii cu vârste între 12 și 17 ani, așa cum prevede proiectul de lege.

Cu toate acestea, guvernul și majoritatea parlamentară au anunțat că își mențin în calendarul de aprobare a legii, astfel încât noile măsuri să intre în vigoare pe 15 ianuarie. Autoritățile se tem că s-ar putea confrunta cu o dezorganizare a societății prin blocarea parțială a activității economice și sociale din cauza numărului foarte mare de persoane care trebuie să stea în carantină.

Comentează

Back to top button