EXTERNE

FOTO: Președintele Kazahstanului anunță că nu va fugi din țară

Deși la un moment dat a picat Internetul și televiziunile locale au stopat să mai difuzeze ceva în emisie, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a ieșit totuși cu un mesaj urgent adresat poporului. Cel mai important a fost anunțul despre faptul că din ziua de miercuri, 5 ianuarie 2022, el va exercita funcția de președinte al Consiliului de Securitate și are de gând să acționeze dur. Surprinzător, dar asta ar însemna că Nursultan Nazarbaev a fost dat la o parte pe fondul protestelor violente din țară.

În același discurt, Tokaev a asigurat că va rămâne în capitala țării, Nur-Sultan, în pofida a ceea ce se întâmplă afară, adică a dat de înțeles că nu va părăsi teritoriul, în contextul în care au fost anumite zvonuri, precum că ar fi fugit cu familia.

A mai promis să iasă curând cu un pachet de măsuri și propuneri.

„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și liniștea cetățenilor noștri, să îmi fac griji pentru integritatea Kazahstanului. Măsurile pe care le-am luat vizează bunăstarea multinaționalei Kazahstan, dar aceste măsuri nu sunt încă suficiente. Orice ar fi, voi fi în capitală. Este datoria mea constituțională să fiu alături de popor. Împreună vom depăși această fâșie neagră din istoria Kazahstanului. Să ieșim puternici din asta. În curând voi veni cu noi propuneri pentru transformarea politică a Kazahstanului. Rămân pe aceeași poziție privind reforme consistente”.

Nursultan Nazarbaev a prezidat Consiliul de Securitate din Kazahstan încă de la înființarea acestuia la începutul anilor 1990. După ce a părăsit Președinția în 2019, și-a păstrat această funcție.

„Aceasta a fost ultima poziție în care Nazarbaev a avut o funcție nereprezentativă. Acum, din punct de vedere formal, putem spune că Tokaev are putere deplină în structurile-cheie ale Kazahstanului”, a declarat Daria Cijova, direactoarea Centrului de Informare și Analitică pentru Studierea Proceselor Sociale și Politice în Spațiul Post-sovietic, de la Universitatea de Stat din Moscova.

Pe 2 ianuarie curent, în Kazahstan au început protestele din cauza creșterii de două ori a prețurilor la combustibil. După trei zile de demonstrații, președintele Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat demisia Guvernului, a impus reglementarea de stat a prețurilor și a declarat o situație de urgență în trei regiuni. Chiar și așa, protestele au continuat. În dimineața zilei de 5 ianuarie curent, demonstranții s-au ciocnit cu poliția și au capturat clădirile administrației din marile orașe.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button