EXTERNE

Guvernele de la București și Chișinău să ia aminte: Revoluție în Kazahstan din cauza prețului gazelor

În aceste zile au loc evenimente istorice la nivel mondial și asistăm la prima revoluție cauzată de criza gazelor naturale. În Kazahstan a fost decretată starea de urgență deoarece în capitala Nur-Sultan sau Astana, cum mai este cunoscută, au loc proteste de amploare din cauza creșterii prețului la gaze. Guvernul și-a dat demisia pentru a mai domoli furia poporului. Practic, avem primul guvern din lume dat jos din cauza prețului gazelor, lucru de luat aminte și pentru guvernele de la București și Chișinău, care au excelat în a-și bate joc de proprii cetățeni în această perioadă de criza energetică.

Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev (foto) a acceptat demisia guvernului țării. Tokayev a semnat miercuri decretul corespunzător, documentul fiind publicat pe site-ul web al șefului statului.

„În conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii Kazahstan, decid: să accept demisia guvernului Republicii Kazahstan”, se arată în document. Alikhan Smailov (n.r.: prim-viceprim-ministru în guvern) este desemnat temporar în atribuțiile de prim-ministru, se arată în document. Potrivit decretului, membrii guvernului vor continua să-și îndeplinească atribuțiile până la aprobarea noii componențe a cabinetului de miniștri. Prezentul decret intră în vigoare de la data semnării.

Guvernul demisionat a fost condus de Askar Mamin, care a fost numit prim-ministru în februarie 2019.

Demisia guvernului kazah a fost precedată de proteste masive. Mitingurile care au început duminică în Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul Kazahstanului) împotriva creșterii prețului gazului lichefiat au escaladat în proteste violente în toată țara.

Într-o serie de orașe din Kazahstan, oamenii au ieșit în stradă în sprijinul protestatarilor din Zhanaozen.

Pe lângă cererile de scădere a prețurilor la gaze, oamenii au început să prezinte cereri de îmbunătățire a bunăstării oamenilor, de a demisiona guvernul etc.

De asemenea, au început revolte în cel mai mare oraș al țării, Almaty.

Miercuri seara, președintele Kassym-Zhomart Tokayev a introdus starea de urgență în regiunea Almaty și Mangistau până pe 19 ianuarie.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

1 comentariu

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: