EXTERNE

Lista revedincărilor propusă de revoluționarii din Kazahstan umilește Rusia

Protestatarii din Kazahstan au o lista precisă cu revendicările pe care le cer autorităților. Ei cer, în primul rând, eliberarea deținuților politici, dar și recunoașterea anilor de stăpânire sovietică.

  1. „Eliberarea imediată a tuturor deținuților politici
  2. Demisia completă și demisia Președintelui, Președintelui Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, Guvernului și Parlamentului.
  3. Reforme politice: Crearea Guvernului provizoriu din cetățeni autoritari și publici – participanți la rezistența din Kazahstan Desfășurarea de alegeri libere de către forțele Parteneriatului estic.
  4. Principala condiție pentru reformele politice este aderarea strictă la valorile democrației și respectarea drepturilor omului, recunoașterea anilor de stăpânire sovietică ca o crimă împotriva popoarelor imperiului post-sovietic, condamnarea agresiunii militare împotriva Ucraina și anexarea Crimeei, secesiunea de CSI, EAEU și alte alianțe cu Federația Rusă.”

Manifestanții au demolat statuia dictatorului Nur Sultan Nazarbayev. Fosta conducere a țării a fugit cu avioane charter în Federația Rusă. Actualul președinte al Kazahstanului încearcă să calmeze spiritele, după ce a demis guvernul. Opoziția de la Altamay, capitala Kazahstanului, afirmă că au fost scoase tancurile pe străzi pentru a dispersa mulțimile. Toată nebunia a pornit de la majorarea prețului gazelor, fapt ce a scos poporul în stradă.

Comentează

Back to top button