POLITICĂ

Moldova cumpără gaz din Rusia la un preț enorm din ianuarie: 647 de dolari pentru o mie de metri cubi

Prețul de achiziție a gazului livrat de Gazprom Republicii Moldova a crescut în luna ianuarie a acestui an. Prețul de achiziție ar fi crescut cu 100 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz și a ajuns să constituie 647 de dolari.

„Da, prețul a crescut. Dar cu cât – vom anunța oficial pe 10 ianuarie”, a declarat pentru Vadim Ceban.

Amintim că în seara zilei de 4 ianuarie președintele Maia Sandu a convocat, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție a gazelor naturale. CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

Fostul deputat, Alexandr Slusari, afirmă că inițial aceste date le-a aflat pe ascuns, deși se aștepta ca ieri, 4 ianuarie, după ședința CSS, să fie organizată o conferință de presă pe acest subiect.

Când guvernarea devine TRANSPARENTĂ ?

După ședința subită de ieri a Consiliului Suprem de Securitate am așteptat ceva timp explicații publice. Așa a fost în perioada cănd doamna Sandu a căștigat scrutinul prezidențial și pănă la alegeri parlamentare anticipate. După preluarea puterii de către PAS parcă cineva a pus dopul în comunicare.

De ce noi trebuie să descifrăm comunicatul sec, emis de Președinția, parcă suntem în perioada lui Plahotniuc-Dodon ? Cum să înțelegem  fraza că membrii CSS au audiat informația despre soluțiile de depășire a unei potențiale crize de gaze ? Sau că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori ?

Din data semnării contractului cu Gazprom societatea nu deține informația suficientă despre situația în sectorul energetic. Solicitarea publicării contractului a rămas fără reacția. Noi nu cunoaștem care a fost prețul gazului pentru decembrie și căt va plăti Moldova în ianuarie. Am ajuns în situația cănd pe ascuns primesc informația ca prețul gazelor în prima luna a anului 2022 va fi de 647 dolari pentru 1000 m3. Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016-2019 ! Ce se întămplă ? Este adevărată informația ? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spânu ?.

În mod absolut netransparent Guvernul, la insistența Moldova Gaz și a lui Andrei Spânu, a transferat recent prin Energocom către Gazprom aproape 1,4 mlrd lei din banii contribuabililor. Pănă în prezent noi nu am văzut contractul între Energocom și Moldova Gaz. Iar contractul între Termoelectrica și Energocom nici nu a fost elaborat. Totodată, cu multiple încalcări juridice ale procedurilor transferului mai devreme sau mai tărziu se va ocupa procuratura.

Acum, din nou aud zvonuri precum că Moldova Gaz cere ajutor de la Guvern pentru achitarea parțială a plăților în ianuarie. Pe de altă parte, văd cătă rezistență există la această întreprinderea, afiliată Gazpromului, în privința auditului comprehensiv și căt de greu merge procesul cu auditul datoriilor istorice.

Domnii guvernați, nu vă pare că prea multe întrebări s-au acumulat în domeniul energetic, la care societate are dreptul la informații mult mai ample, decăt două alineate din comunicatul CSS ? Inclusiv să primim răspunsul care este planul de acțiuni concrete cu pachetul 3 energetic, în condițiile cănd v-ați asumat angajamentul să nu atingeți 5 ani Moldova Gaz”, a scris Slusari.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button