ACTUALITATE

Revoluție ca la 89′ în Kazahstan: Fosta conducere fuge din țară

Surse locale afirmă că fosta conducere a țării fuge din țară de teamă să nu fie trași la răspundere pentru faptele de corupție comise. Kazahstanul a fost deconectat de la rețeaua de internet, iar forțele de ordine au fugit din calea protestatarilor.

Conform presei din Kazahstan, zeci de charteruri au părăsit astăzi țara. Opoziția speculează că liderii fug din țară

Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în principala clădire administrativă din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, o ţară afectată de tulburări fără precednet în urma unei scumpiri a gazelor naturale, relatează AFP.

Statuia fostului dictator Nur Sultan Nazarbayev este demolată de revoluționari

Furia, care a izbucnit dumincă într-un oraş din provincie, a cuprins în noaptea de marţi spre miercuri Almaty, cel mai mare oraş din ţară, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Un grup de câteva mii de manifestanţi a luat cu asalt clădirea administraţiei oraşului miercuri după-amiaza şi a reuşit să pătrundă înăuntru, în pofida unor tiruri de grenade şi gaze lacrimogene ale poliţiei, potrivit unui jurnalist AFP.

Forțele de ordine au trecut de partea poporului

Bărbaţi în uniformă de poliţie au fost văzuţi depunându-şi scuturile şi căştile într-o grămadă şi îmbrăţişând manifestanţi.

”Ei trec de partea noastră”, a declarat o manifestantă, care îmbrăţişa un manifestant.

Această criză este cea mai mare ameninţare la adresa regimului instaurat de către Nursultan Nazarbaiev, care a condus această fostă republică sovietică până în 2019 şi care păstrează o mare influenţă în ţară.

Într-un efort de opri criza, actualul preşedinte Kassym-Jomart Tokaiev a destuit Guvernul şi a decretat starea de urgenţă în mai multe regiuni – inclusiv la Almatuy şi în capitală, Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea lui Nursultan Nazarbaiev.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button