EXTERNE

Serbia: Djokovici este reținut de poliţia de frontieră australiană; fără acces la telefonul mobil şi fără a putea discuta cu vreun membru al echipei sale

Presa sârbă anunţă că numărul 1 mondial, Novak Djokovici, este în custodia poliţiei de frontieră australiene, fără acces la telefonul mobil şi fără a putea discuta cu vreun membru al echipei sale.

Potrivit sursei citate, Djokovici a fost dus într-o cameră unde este păzit de doi poliţişti şi este reţinut de câteva ore, din cauza unei probleme cu viza de intrare în Australia.

Jucătorul a ajuns miercuri la Melbourne, unde autorităţile au observat că echipa sa a făcut o greşeală în cererea de viză.

El ar urma să joace la Australian Open, după ce a fost scutit de regulile de vaccinare. Însă staful său nu a completat corect cererea de viză.

Toţi jucătorii şi personalul de la turneu trebuie să fie vaccinaţi sau să aibă o scutire acordată de un grup de experţi independent.

Djokovici a aterizat pe aeroportul Tullamarine din Melbourne şi aşteaptă o decizie. El nu a vorbit despre statutul său de vaccinare, dar anul trecut a spus că se împotriveşte vaccinării.

Poliţia de frontieră a cerut clarificări de la guvernul statului Victoria cu privire la cererea lui Djokovici, relatează ziarul Age din Melbourne.

Anterior, prim-ministrul Australiei a declarat că vedetei tenisului i se va refuza intrarea în ţară dacă nu oferă dovezi că nu poate fi vaccinat din motive medicale.

Scott Morrison a spus că jucătorul de tenis „ar putea fi în următorul avion acasă” dacă dovezile sunt insuficiente.

Djokovici a anunţat, marţi, că a primit, pe baza unei scutiri medicale, permisiunea de a participa la Australian Open (17-30 ianuarie), competiţie la care este deţinătorul trofeului.

„La mulţi ani, tuturor! Vă doresc tuturor sănătate, iubire şi fericire în fiecare moment şi să simţiţi dragoste şi respect faţă de toate fiinţele de pe această planetă minunată. Am petrecut un timp fantastic cu cei dragi în pauza dintre sezoane şi astăzi mă îndrept spre Australia cu o excepţie medicală”, a scris el, pe Instagram, alături de o fotografie care îl arăta pe un aeroport.

Novak Djokovici a refuzat să spună dacă s-a vaccinat împotriva coronavirusului, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la participarea sa la Australian Open, turneu pe care l-a câştigat de nouă ori.

Autorităţile australiene cer ca sportivii care intră în Australia să fie vaccinaţi cu schemă completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să solicite şi să primească o scutire medicală, aceasta din urmă fiind destul de greu de obţinut.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un „eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat”. Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria „scutiţi” de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie 2021, cel târziu.

Excepţia medicală acordată lui Djokovici pare controversată, în condiţiile în care, din ce se cunoaşte, el nu s-ar încadra în niciuna dintre condiţiile de mai sus.

Liderul mondial, în vârstă de 34 de ani, care este la egalitate cu Rafael Nadal şi Roger Federer la numărul de grand slam-uri câştigate, 20, poate deţine singur recordul de astfel de trofee dacă mai triumfă la un „major”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button