DIASPORA

UE împrumută statului eșuat R. Moldova încă 120 de milioane de euro

Comisia Europeană a adoptat, marţi, o propunere privind o nouă operaţiune de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 150 milioane euro pentru Republica Moldova.

”La cererea Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat astăzi, 4 ianuarie, o propunere privind o nouă operaţiune de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 150 milioane euro”, a informat CE.

Treizeci de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi şi 120 milioane euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiţii de favorabile finanţare.

Această nouă asistenţă s-ar succeda celor două operaţiuni AMF anterioare, în cadrul cărora UE a acordat Moldovei o sumă totală de 160 milioane euro începând din 2017.

Asistenţa macrofinanciară propusă astăzi de UE, care trebuie încă să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare şi de efectuarea plăţilor, ar urma să însoţească noul program al FMI pentru această ţară, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai precis, aceasta ar ajuta Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile sale de finanţare externă în următorii doi ani.

Operaţiunea ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button