POLITICĂ

Cîmpeanu, după ce a tăiat buresele elevilor: Dacă va fi cazul, vom revedea criteriile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la o zi după ce elevii au cerut revocarea sa din funcţie pentru modificarea mediei de acordare a burselor de merit, că bursele au un cuantum cu 400 de milioane mai mult faţă de anul 2021. În plus, ministrul a afirmat că, pe baza rezultatelor după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a şi semestrul I din clasa a IX-a, s-ar putea să fie revizuite criteriile pentru acordarea burselor.

“În primul rând, toţi banii alocaţi pentru burse vor fi cheltuiţi pentru burse, pentru burse elevi. Dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor pe care le vom avea după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a şi semestrul I din clasa a IX-a, pentru că toţi ceilalţi se bazează pe rezultatele din anul şcolar anterior, dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în aşa fel, încât tot bugetul obţinut cu greu pentru bursele elevilor, să fie cheltuit pentru bursele elevilor. Reamintesc, bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanţă, sociale şi de studiu reprezintă de patru ori mai mult decât bugetul anului 2020, când am avut 270 de milioane de lei plătiţi doar de primării. În anul 2021 am început cu un buget de 540 milioane pentru prima oară în istoria postdecembristă, plătiţi de la bugetul de stat.

La rectificare, am luptat şi am obţinut pentru bursele elevilor încă 105 milioane. Execuţia pe anul 2021, pe bursă elevi, de la bugetul de stat a fost de 645 de milioane de lei. Peste aceşti bani, am luptat şi am obţinut o suplimentare de aproape 400 de milioane de lei, până la 1,031 miliarde. Peste aceşti bani care sunt cu 400 de milioane mai mult decât anul trecut sunt cei 226 de milioane pentru bursa profesională şi bursa bani de liceu. Peste aceste şase tipuri de bursă, reamintesc faptul că avem un program de reducere a abandonului şcolar şi până luna martie vom semna contracte de finanţare cu 750 de şcoli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului şcolar. Grantul pentru fiecare şcoală este de 200 de mii de euro. Sunt şcoli mici care au în jur de 100 …”, a precizat Cîmpeanu.

De altfel, mai mulţi elevi s-au prezentat joi în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta împotriva modificării criteriilor de acordare a burselor.

“Vrem bursele înapoi!”, “Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, “Elevii vor bursele!”, “Demisia!”, “Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, sunt câteva dintre sloganele rostite de elevii nemulţumiţi.

În urmă cu o zi, reprezentanţii mai multor asociaţii ale elevilor au cerut revocarea din funcţie a ministrului Sorin Cîmpeanu şi au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul Ministerului Educaţiei prin care s-a modificat media pentru acordarea burselor de merit de la 8.50 la 9.50, atenţionând că actul normativ respectiv va afecta aproximativ 730.000 de elevi.

“Este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, au susţinut, miercuri, reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţiei Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţiei Vâlcene a Elevilor (AVE), Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI), Asociaţiei Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţiei Elevilor din Timiş (AETm).

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button