OPINII

De ce nu cere Iohannis documente despre abuzurile germanilor din România comise la adresa evreilor de la noi prin anii 40-44?

Corneliu Nistorescu se întreabă într-un editorial pe Cotidianul.ro de ce n-ar trebui ca istoria Germaniei să fie și ea studiată în școală, pentru că acolo s-a petrecut Holocaustul:

De ce nu și istoria Germaniei, pentru că acolo s-a produs și acolo au apărut cauzele?
De ce să nu devină materie separată și Holocaustul poporului armean? Pentru că este ceva mai mic?
Cine măsoară și stabilește dimensiunea tragediilor umane?
De ce să nu facem materie separată din atîtea alte situații dramatice ale unor etnii? Unele au și dispărut!
Sunt un susținător al lecțiilor aprofundate despre toate tragediile și evenimentele importante ale lumii, inclusiv al predării istoriei Holocaustului și a comunismului. Precizez că, în ciuda numărului mare de tragedii produse de fiecare, nu le amestec.
Dar comunismul românesc nu este materie de studiu, în ciuda faptului că a nenorocit România poate pentru secole, dacă nu pentru totdeauna.

Iar istoria Holocaustului să fie materie independentă pentru că așa a promis Klaus Iohannis ca să mai înmoaie (îndulcească) preluarea de către FDGR a bunurilor fasciste confiscate de statul român în baza convențiilor internaționale și a decretelor din epocă.

Cînd FDGR s-a declarat succesor al Grupului Etnic German (Deutsche Volksgruppe) preluînd în succesiune bunuri de sute de milioane sau miliarde de euro, nu s-a dezbătut nimic. Nu a fost necesară nici măcar o dezbatere în sala de tribunal sau să se spună că ar fi bine să studiem efectele nazismului. Nici Holocaustul la care a fost supusă populația de evrei de prin țările europene nu era atunci o temă. (…)

Și eu sunt împotriva trecerii Holocaustului ca materie independentă de studiu în școlile românești. Temă de studiu, lecții multiple, subiecte de dezbatere, da. După cum cercetarea unor aspecte ale Holocaustului în România este o temă de lucru obligatorie. Dar pentru istorici, nu pentru organisme create peste noapte numai pentru a acuza România de antisemitism.
De ce nu cere Klaus Iohannis documente, date și lucrări despre abuzurile germanilor din România comise la adresa evreilor de la noi prin anii 40-44?

integral pe cotidianul.ro

Comentează

Back to top button