Intervenţie a directorului general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, pe marginea situaţiei din Kazahstan la Digi24, moderată de Ioana Ciurlea:
Realizator: Zeci de protestatari au fost ucişi azi noapte în Kazahstan în timpul protestelor. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de poliţie, care spune că manifestanţii omorâţi au încercat să ia cu asalt mai multe clădiri oficiale. Sunt scene de război în statul din Asia Centrală, unde oamenii s-au revoltat faţă de creşterea preţului la combustibil. Ei au ieşit în stradă în principalele oraşe, au incendiat clădiri oficiale şi au preluat controlul asupra principalului eroport din ţară. Autorităţile susţin că opt poliţişti au murit şi alte câteva sute au fost răniţi în confruntări. Preşedintele susţine că mişcarea de protest a fost pusă la cale de terorişti instruiţi în afara ţării şi a cerut ajutorul Rusiei, iar Moscova a răspuns la apel şi va trimite în Kazahstan forţe de menţinere a păcii.
*
-: S-a tras asupra noastră, a tuturor. Am trecut cu toţii prin asta, dar nici unul dintre noi nu vrea să ucidă pe nimeni. Gata! Ne-am săturat!
*
Kassym-Jomart Tokayev: Trebuie să ne gândim că acele grupuri teroriste sunt de fapt sprijinite din afara ţării. Au primit instruire specială, iar aceste atacuri împotriva Kazahstanului pot şi trebuie să fie tratate drept un act de agresiune.
*
Realizator: Discutăm în continuare despre situaţia din Kazahstan cu Iulian Fota, directorul general al Institutului Diplomatic Român. Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru prezenţă.
Iulian Fota: Bună dimineaţa! Cu mare plăcere.
Realizator: Ce se întâmplă, domnule Fota, în Kazahstan? Ceea ce vedem acolo este de fapt un protest faţă de creşterea preţurilor la combustibil sau este mai degrabă o revoltă a oamenilor faţă de o clasă politică, de un sistem totalitar?
Iulian Fota: Probabil şi şi. În primul rând este un protest social, pentru că oamenii spun lucrul ăsta, că s-au revoltat pentru că consideră inacceptabile preţurile şi probabil ca şi în alte părţi nu le mai pot acoperi, nu le mai pot gestiona, nu mai pot suporta presiunea asta economică a vieţii de zi cu zi. Pe de altă parte, evident că atunci când brusc îţi dai seama cât eşti de sărac, realizezi că oamenii sunt mult mai inteligenţi ca în trecut şi chiar şi în spaţiile astea care par îndepărtate de Occident, oamenii citesc, au acces la internet, se informează, documentează şi ei realizează că sunt săraci pentru că sunt proşti conduşi. Si bineînţeles că apare întrebarea, cine e de vină că suntem atât de proşti conduşi? Si o dată ce întrebarea asta este formulată chiar şi indirect, pentru că în mod clar ea e în capetele oamenilor, înţelegem, dacă vreţi, şi îngrijorarea şi preocuparea altor state din zonă, vezi Rusia, care întotdeauna sau care în ultimii ani s-a temut constant de contagiunea unor astfel de atitudini. Cunoaştem îngrijorarea Rusiei faţă de Belarus, nu? Rusia a fost extrem de frământată de faptul că în Belarus oamenii demonstrează conştiinţă civică, politică, protestează şi cer o altă guvernare şi cer o viaţă mai bună. Deci cam pe aici am putea contura sau pe aceşti parametri am putea contura pentru moment situaţia din Kazahstan.
Realizator: Cum vedeţi intervenţia Rusiei acolo? Au anunţat autorităţile din Rusia că vor trimite forţe de menţinere a păcii, dacă îmi amintesc bine cum le-au denumit. Credeţi că ar putea ca acest conflict să se oprească odată cu intervenţia Rusiei sau, dimpotrivă, să fie şi mai rău?
Iulian Fota: În primul rând, haideţi să lămurim despre ce conflict discutăm, că deocamdată n-avem nici un conflict sau, dacă vreţi, avem un conflict al propriilor cetăţeni kazahi cu propriile lor structuri de conducere, guvern, preşedinţie, dovadă că au dat foc acelor instituţii. Deci deocamdată, dacă e să vorbim de un conflict, şi eu m-aş feri de cuvântul ăsta pentru moment, în orice caz discutăm de un conflict intern, deci de o stare de tensiune şi, cum să spun,m de duşmănie între kazahi şi propriile structuri de conducere. Si de aici teama ruşilor. Intervenţia rusească nu trebuie privită ca o nevoie de a apăra Kazahstanul de o agresiune externă, că chiar dacă au fost invocaţi vestiţii terorişti – nu? parcă ne sună cunoscută abordarea asta -, n-avem nici un fel de informaţii sau elemente din care să tragem concluzia că chiar aşa şi e. Si de obicei cam ştim practica asta a conducătorilor autoritari, a dictatorilor, a guvernelor iresponsabile, întotdeauna dau vina pe exterior, pe ăia din afară ca să-şi acopere propriile greşeli sau propriile inadvertenţe./dstanesc
Deci Rusia intervine pentru că trebuie să stabilizeze situaţia internă, trebuie să consolideze și să încurajeze structurile interne de forță ale statului kazah, să reziste în faţa presiunii populare, pentru că trebuie să înțelegem lucrul ăsta: ca şi în Ucraina, ca și în Belarus, ca și în Kazahstan acum, Rusia cel mai tare se teme de contestarea conducătorilor. Rusia nu e frământată în termeni reali de o agresiune militară, că nu are nimeni niciun fel de intenţie nici împotriva Ucrainei, nici a Belarusului, nicio intenţie agresivă şi cu atât mai puţin împotriva Kazahstanului, dar pe de altă parte, Rusia – şi asta ştim că sunt suficiente informaţii – deci ruşii sau conducerea Rusiei se teme ca de dracu’ de ceea ce ei au denumit o dată „revoluţie portocalie”, deci contestarea autorităţilor de către propriul popor, pentru că asta a distrus Imperiul Ţarist, asta a distrus Uniunea Sovietică şi contestarea propriului popor către conducatorii care nu se prea omoară cu buna guvernare e scenariul care pune Kremlinul pe jar.
Realizator: Vă aşteptaţi să existe consecinţe şi pentru Europa, inclusiv pentru România, dacă ne referim la consturile gazului, de exemplu, domnule Fota, pentru că ştim, Kazahstanul stă pe un izvor de bani acolo, pe un izvor de gaze şi combustibil.
Iulian Fota: Consecinţe directe, cel puţin pentru o ţară ca România nu sunt, nici pentru Europa nu văd, dincolo de acest aspect energetic, dar rămâne un picuţ… aici totuşi trebuie să aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia şi în ce măsură Kazahstanul e sau nu mai este în posibilitatea de a-şi onora angajamentele pe care le are pe partea energetică faţă de eventualii beneficiari. Nu cred că aici este problema cea mai delicată, cea mai importantă. Problema delicată asta este: în ce măsură trebuie să corelăm Kazahstanul cu Ucraina şi Belarusul şi să vedem în ce măsură Kazahstanul are impact sau influenţă asupra modului în care Kremlinul se raportează la toată această situaţie regională, pentru că Kazahstanul dărâmă retorica rusă că problema mare a Rusiei vine de la Occident, din cauza Occidentului, din cauza scutului antirachetă din România, bla, bla, bla şi alte argumente absolut puerile de felul ăsta. Kazahstanul, o dată în plus, arată friabilitatea şi volatilitatea socială şi economică a societăţii de tip sovietic şi într-un fel e interesant că exact la 30 de ani de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, elementele care au surpat Uniunea Sovietică din interior se manifestă din nou de jur împrejurul ruşilor, parcă fiind o chestiune de timp până o să ajungă şi la Moscova. Deci Kremlinul în momentul ăsta îşi vede toată retorica aruncată în aer de această revoltă, eu cred că uşor de înţeles, a oamenilor din Kazahstan, care vor pur şi simplu să trăiască mai bine.
Realizator: Credeţi că Rusia se teme de posibila apariţie a unui Navalnîi în Kazahstan?
Iulian Fota: Clar, da, da, asta în mod clar, dar încercam acum, în mintea mea… eu nu am atât de multe informaţii legate de Kazahstan, nu ştiu dacă există …nu pare să existe un Navalnîi şi asta e cu atât mai periculos. Se pare că în Kazahstan avem sute, mii de Navalnîi, care au ieşit în stradă şi protestează, poate că e şi în stadiul, cum să vă spun, timpuriu al coagulării sau conturării unei mişcări de protest, însă adevărul ăsta este: oamenii nu sunt proşti şi chiar dacă sunt ţinuţi într-o anumită izolare, chiar dacă sunt manipulaţi, dezinformaţi, chiar dacă sunt opresaţi, nu mai suntem Uniunea Sovietică, oamenii au mult mai multe posibilităţi să se exprime, să respire, să se informeze, să se coaguleze, organizeze şi ăsta este cred eu mesajul pe care măcar acuma, în al unşpelea ceas, că al doişpelea ar fi dacă ar ajunge o astfel de mişcare la Moscova, cei de la Kremlin ar trebui să îl ia în calcul. Nu o să ţină povestea asta cu Occidentul rău, care vrea să-i invadeze, când viaţa în toate statele astea foste ale Uniunii Sovietice e din ce în ce mai rea. Şi dacă unii au fost inteligenţi, precum balticii, şi au schimbat din timp cursul, dacă alţii au înţeles mai târziu, dar se străduiesc, cum sunt cei din Republica Moldova, ei, statele acestea mai rigide şi mai autoritar conduse precum Belarus, Kazahstan şi mai ales Rusia, lucrurile astea încă nu par să fie bine înţelese. Dar uitaţi-vă că Kazahstanul dă un mesaj clar Kremlinului în acest moment.
Realizator: Domnule Iulian Fota, vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi intrat în direct cu noi şi pentru această analiză.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!