Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Josep Borell: UE este ‘foarte îngrijorată’ de evoluţia situaţiei în Kazahstan

Uniunea Europeană este ‘foarte îngrijorată’ de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitat”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, referindu-se la forţele de menţinere a păcii trimise de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

„Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate’, a declarat Borrell pe contul său de Twitter, după trimiterea unor forțe militare de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Ajutorul militar a fost trimis la cererea preşedintelui kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, având misiune de a „proteja obiectivele de stat şi militare”, acordarea de „ajutor forţelor de ordine kazahe pentru a stabiliza situaţia şi a restabili statul de drept”, precizase joi Rusia, care conduce de facto OTSC şi care a desfăşurat unităţi aeropurtate în Kazahstan.

”Drepturile şi securitatea civililor trebuie garantate”, a avertizat Josep Borrell, care s-a întâlnit la Paris cu şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian. Franţa asigură de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„UE este pregătită să acorde sprijinul său pentru depăşirea acestei crize”, a asigurat şeful diplomaţiei europene.

Considerată multă vreme drept ţara cea mai stabilă din Asia Centrală, Kazahstanul este zdruncinat de o mişcare de stradă care s-a declanşat în 2 ianuarie în vestul ţării în urma creşterii preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto de către majoritatea kazahilor din cauză că este mai ieftin decât celelalte sortimente de gaze. Protestele s-au extins în Almatî, capitala economică şi cel mai important oraş al ţării, unde manifestaţia a trecut de la un protest cu revendicări economice la o revoltă împotriva actualei puteri.

Bilanţul acestor violenţe este unul sever: poliţia a raportat ‘zeci’ de manifestanţi ucişi, iar Ministerul Sănătăţii a indicat că peste 1.000 de persoane au fost rănite, între care 62 grav. Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la Almatî.

În contextul în care internetul şi telefonia mobilă sunt întrerupte în Kazahstan şi toate aceste cifre sunt greu de verificat, unii observatori din zonă, precum cunoscutul expert rus Arkadi Dubnov, au invitat autorităţile kazahe să facă precizări cu privire la modul în care ‘au decedat’ aceşti oameni şi în ce fel de confruntări. Pentru că scenarii în care agenţiile de presă internaţionale vehiculează mii de morţi, iar puterea cheamă trupe străine în ajutor s-au mai văzut în istoria recentă, a declarat Dubnov joi, într-o intervenţie la postul de televiziune independent Dojdi, fără să facă mai multe precizări, relatează Agerpres.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

1 comentariu

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: