EXTERNE

Militarii ruși au început misiunea de menținere a păcii/ocupație în Kazahstan

Militarii ruși au început deja misiunea de menținere a păcii/ocupație în Kazahstan, după ce președintele acestei țări, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut sprijinul Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă militară din care fac parte Rusia, Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul. Potrivit unor informații de la fața locului, zeci de persoane au fost ucise în ciocnit dintre forțele de ordine și protestatari.

Președintele Tokayev a declarat că țara asta este victima unei agresiuni teroriste, organizate din exterior, protestatarii fiind manipulați de complotiști, pe care însă nu i-a numit. La Almatî, în fosta capitală a Kazahstanului, cel mai mare oraș din țară și centrul principalelor violențe din ultimele 24 de ore, azi-noapte militarii și poliția din Kazakhstan au organizat o operațiune antiteroristă împotriva participanților la jafuri și pogromuri, relatează mediile ruse, citând surse locale.

Poliția din Almatî a anunțat că în timpul nopții forțele de ordine au lichidat zeci de persoane când manifestanții au încercat să ia cu asalt sediul central al Poliției și mai multe secții de cartier. Violențele au produs daune uriașe la Almatî, unde azi-dimineață au fost jefuite alte șapte mari centre comerciale.

Conform datelor oficiale, în timpul violențelor de ieri au fost uciși opt și răniţi peste 300 de polițiști și militari din Garda Națională, zeci de polițiști și militarii fiind capturați și dezarmați. Pe acest fond, Banca Națională a Kazakhstanului a suspendat, cel puțin pentru astăzi, activitatea tuturor băncilor și instituțiilor financiare. Președintele Tokayev a cerut guvernului să restabilească activitatea acestora după stabilizarea situației.

În capitala țării, Nursultan, unde de două zile magazinele nu mai primesc carduri, deoarece nu funcționează internetul, locuitorii încearcă în masă să scoată bani de la singura bancă deschisă din oraș.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button