EXTERNE

VIDEO: ‘Omuleții verzi’ au preluat controlul în Capitala Kazahstanului

Situația în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, este calmă, dar sunt mulți polițiști și echipamente militare, a informat joi postul de stat Khabar 24, relatează agenția de presă Interfax.

Trei ofițeri de poliţie au fost decapitati în timpul protestelor violente din orașul Almatî din Kazahstan, potrivit presei locale.

Numărul morților în rândul polițiştilor și al forțelor de securitate a ajuns la 13.

„Omuleții verzi” care mențin pacea pe străzile din orașe au putut fi văzuți și la Almaty. Situația este cu atât mai neclară cu cât în unele zone din țară intenetul a fost oprit, iar infomațiile ajung greu către public. Nu e exclus să fie doar o pace aparentă.

Represiunea violentă a manifestanțiilor a fost amintită și de specialistul în spațiul ex-sovietic Armand Goșu:

„Dacă stau să mă gândesc bine mai degrabă ce s-a întâmplat zilele acestea în Kazahstan seamănă cu primăvara arabă decât cu Belarus. De ce? Ai bărbați tineri pe stradă, deci o altă dinamică demografică. Seamănă mai degrabă cu Orientul Mijlociu și Orientul Apropiat. Ar putea să semene: în același timp nu e sezonul; e iarnă în Asia Centrală, cu nopți friguroase. Și mai e ceva: trebuie să ai o victorie ca să fie un model de răscoală victoriasă. Ori eu nu cred că-și permite nici Tokaev, nici Putin, să permită o victorie a străzii. Cred că o să fie o represiune absolut groaznică îndreptată împotriva manifestanților.

Trebuie să țineți cont de faptul că, fiind o republică de frontieră, era foarte militarizată: acolo erau și serviciile militare, dar și GRU. Ei se pricep foarte bine la diversiuni. Dacă vă uitați pe filmulețe video acolo vedem la un moment dat în ultimele 12 ore bărbați solizi, cam la fel îmbrăcați, care atacă magazine. Și sparg geamuri și fură produse. Să vă amintiți de Ceaușescu, de galeriile de fotbal folosite de Oprea în ianuarie 2012 în centrul Bucureștiului: au spart un magazin în centrul Capitalei. Și vă dați seama de galeriile de fotbal, care sunt controlate de serviciile secrete, și utilizate pentru astfel de acțiuni. Așa și acolo acum!

Aveau nevoie să fie tipul acesta de panică: teroriști care ne atacă, ne sparg magazinele, deci trebuie intervenit militar. Asta îmi scapă mie: se întâmplă ceva în serviciile de securitate și în armata din Kazahstan. Nu au răspuns la comanda lui Tokaev!? De ce a fost nevoie să-i cheme pe ruși? Kazahstanul are armată serioasă și servicii secrete solide, care s-ar fi descurcat singure să conducă represiunea. Represiunea ar fi trebuit să se rezume la Almata, pentru că doar acolo au fost violențe”, a spus Goșu.

Oficialii de securitate lucrează în centrul orașului Almaty. Imaginile de la camerele video ale orașului arată cum polițiștii inspectează mașina unor suspecți. Patru oameni sunt în genunchi pe trotuar. Polițiștii sunt de serviciu în apropierea lor, iar lângă ei se află cadavrul unui bărbat ucis – se pare că acesta este unul dintre protestatari.

„Este ca o zi obișnuită, există transport în comun, circulă mașini, nu am observat nimic special, doar că sunt mulți polițiști și militari prin oraș”, a spus corespondentul postului TV.

În plus, Khabar 24, citând autoritățile locale, a raportat că aeroportul din Aktobe a fost eliberat de protestatari.

„Au fost apărate și instituțiile din regiunea Zhambyl, filiala regională a partidului Nur Otan și departamentul de poliție al orașului Taraz, instituțiile din Semey au fost eliberate de forțele distructive, clădirea este acum verificată cu atenție”, se arată în mesaj.

Potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, până în acest moment 2 mii de persoane au fost reținute în Almaty. Potrivit protestatarilor, aproximativ 30 de persoane au fost ucise – au fost împușcate de oficialii de securitate care desfășurau o operațiune specială. În prezent, nu mai mult de 300 de oameni au rămas în Piața Republicii din centrul orașului Almaty.

Rusia a trimis deja paraşutişti în Kazahstan ca forţe de menţinere a păcii, a anunţat joi secretariatul CSTO. Și celelalte țări din CSTO trimit deja trupe în Kazahstan, însă despre Kârgâzstan există informații că ar fi refuzat să trimită trupe, informează Nexta.

Comentează

Back to top button