POLITICĂ

Mihai Fifor: Liberalizarea pieței de energie – o țeapă uriașă pentru milioane de români și zeci de mii de companii

Liberalizarea pieţei de energie este „o ţeapă uriaşă pentru milioane de români şi zeci de mii de companii”, pentru că nu a adus o concurenţă reală, motiv pentru care ar fi nevoie de noi măsuri de sprijin pentru populaţie şi companii, consideră deputatul Mihai Fifor.

„S-a ajuns la situaţia aberantă ca preţurile de pe piaţa concurenţială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-şi facă mult invocatul contract concurenţial de energie (gaz sau electricitate), factura ar creşte, nu ar scădea; în loc să câştige, ar pierde bani! Talibanii liberalizării, precum USR-iştii Prună sau Ghinea ori liberalii Orban, Cîţu ori Popescu, sunt datori românilor să-şi asume dezastrul actual şi să admită că s-au înşelat catastrofal. Liberalizarea pieţei energiei n-a adus nicio concurenţă reală, tarifele n-au scăzut, populaţia şi economia n-au câştigat nimic”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de către Mihai Fifor.

Deputatul Fifor consideră că pe termen scurt „se impune protejarea reală a consumatorilor prin ajustarea corespunzătoare a legislaţiei, dat fiind că Legea Plafonării preţurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu produce efectele scontate”.

Se propune acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare şi extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button