EXTERNE

În Italia, vaccinarea a devenit obligatorie pentru toți cetățenii rezidenți cu vârste de peste 50 de ani

În Italia, vaccinarea a devenit obligatorie pentru toți cetățenii rezidenți cu vârste de peste 50 de ani, inclusiv pentru cei străini, adică și pentru români. Noile măsuri intrate azi în vigoare sunt menite să oprească infectările și să impulsioneze campania de imunizare din Italia, unde totuși peste 89% din populația de peste 12 ani a primit cel puțin o doză, 86% două și peste 72% dintre cetățeni, în creștere semnificativă de la o zi la alta, au deja doza booster.

Toți angajații din sistemul public și privat, inclusiv cei care lucrează de acasă, cu vârste de peste 50 de ani, care nu se vaccinează sau nu primesc nici măcar prima doză de vaccin până la data de 1 februarie, vor fi amendați cu 100 de euro, aceeași sumă aplicată și în cazul cetățenilor de aceeași categorie de vârstă care nu lucrează și care totuși au timp să se imunizeze până la 15 iunie. Salariații care la 15 februarie nu prezintă la locul de muncă acest așa numit super green pas, supra certificat, care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală, riscă amenzi cuprinse între 600 și 1500 de euro.

Cei care lipsesc de la serviciu pentru că nu au acest certificat vor fi suspendați, fără să fie remunerați. Sancțiunile, care se aplică tuturor cetățenilor rezidenți în peninsulă, inclusiv românilor, fac parte din noul decret de lege al Consiliului de Miniștri de la Roma, aprobat la 5 ianuarie, care astăzi a fost publicat în gazeta oficială, ceea ce presupune intrarea sa în vigoare. În plus, de luni, la nivel național nu se poate călători cu avionul, cu nava sau cu trenul și nici măcar cu mijloacele de transport în comun – autobuz și metrou – fără acest super green pas, la fel cum nu se poate intra într-un muzeu sau dormi într-un hotel și nu se poate mânca la restaurant și nici măcar beau o cafea într-un bar.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button