EXTERNE

Secretarul de stat al SUA: Armata rusă nu va mai pleca din Kazahstan

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi-a exprimat vineri îndoiala cu privire la necesitatea, pentru Kazahstan, de a cere desfăşurarea de trupe ruse în faţa revoltelor care afectează ţara şi a avertizat că va fi foarte dificil să se obţină retragerea acestora.

„O lecţie din istoria recentă este că odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, a avertizat secretarul de stat american la o conferinţă de presă, la Washington, conform AFP.

„Cred că autorităţile şi guvernul din Kazahstan sunt cu siguranţă în măsură să gestioneze în mod corespunzător aceste manifestaţii, să menţină ordinea respectând în acelaşi timp drepturile manifestanţilor. Aşa că nu înţeleg clar de ce simt nevoia unui ajutor din exterior”, a remarcat Antony Blinken.

Joi, diplomaţia americană a avertizat deja trupele ruse împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de a ”prelua controlul” asupra instituţiilor ţării.

Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), relatează Agerpres.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button