ACTUALITATE

Antony Blinken: Rusia își propune să reconstruiască Uniunea Sovietică

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, că Rusia dorește să-și „exercite din nou o sferă de influență” asupra țărilor din fosta URSS și să reconstruiască Uniunea Sovietică.

Întrebat de către jurnalistul CNN Jake Tapper dacă este de acord că președintele rus Vladimir Putin încearcă să refacă Uniunea Sovietică, Antony Blinken a răspuns: „Cred că așa este”.

Cred că acesta este unul dintre obiectivele președintelui Putin – să-și exercite din nou o sferă de influență asupra țărilor care anterior făceau parte din Uniunea Sovietică”, a afirmat Blinken.

„Și așa cum am mai spus, este inacceptabil. Nu ne putem întoarce la o lume cu sfere de influență. Asta fost o rețetă pentru instabilitate, pentru conflict, care a condus la războaie mondiale”, a mai subliniat secretarul de stat al SUA.

În decembrie, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de faptul că Moscova ar putea încerca să recreeze URSS. Aceasta nu a fost prima declarație de acest fel venită din partea Washingtonului.

Putin a spus în luna iunie că restaurarea Uniunii Sovietice este „imposibilă și lipsită de sens”, din cauza mai multor probleme demografice, sociale și etnice, amintește TASS.

Totuși, liderul de la Kremlin a declarat în decembrie că prăbușirea URSS în urmă cu 30 a fost o „tragedie”.

„(Pentru mine – n.r.), la fel ca pentru majoritatea cetăţenilor, a fost o tragedie”, afirma Putin în urmă cu o lună, într-un interviu pentru televiziunea publică, adăugând că dezmembrarea imperiului sovietic a însemnat, în același timp, și dispariția Rusiei istorice.

„Ce a însemnat disoluţia URSS? A însemnat dispariţia Rusiei istorice sub numele de URSS”, susținea președintele rus.

Agenția de presă EFE, citată de Agerpres, amintește că nu este pentru prima dată când Vladimir Putin califică prăbușirea Uniunii Sovietice drept o tragedie. În anul 2005, la cinci ani după ce a venit la putere în Rusia, Putin a afirmat că dezmembrarea URSS a fost „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button