EXTERNE

Ocupația rusă din Kazahstan: Rușii au bătut un muzician până l-au ”convins” să recunoască pentru Sputnik faptul că e terorist plătit!

Canalul de propagandă rusă dirijat de Vladimir Putin – Sputnik – a emanat, la oră de maxim trafic și interes, o știre cu titlu bombastic, preluată ulterior de toate canalele promiscue ce intoxică spațiul public cu dezinfomări fabricate în laboratoarele Kremlinului.

”Bărbat reținut la Almaty recunoaște că a fost plătit de necunoscuți cu 200 de dolari pentru a participa la protestele din Kazahstan”, este titlul materialului publicat la orele dimineții de Sputniknews.com. Articolul conține și un video în care apare un personaj desfigurat în bătaie, filmat într-un arest, răspunzând resemnat intrebărilor ”jurnaliștilor”, după o rețetă cu care românii sunt obișnuiți din perioada evenimentelor din Decembrie 1989, și mai ales din timpul mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

„Niște străini m-au sunat la telefon și mi-au cerut să particip la miting, oferindu-mi în schimb 90 de mii de tenge (peste 200 de dolari). Deoarece sunt șomer în Kârgâzstan, am fost de acord”, publică Sputnik informația pe care presupusul ”terorist” ar fi oferit-o, de bună voie, reporterilor Khabar 24, un post de radio local.

Tot Sputnik anunță și faptul că, în afară de banii oferiți pentru a lua parte la demonstrații, bărbatului i-ar fi fost plătită și cazarea în Kazahstan, într-o locație unde ar fi locuit împreună cu alte aproximativ zece persoane din Uzbekistan și Tadjikistan.

Anterior ”știrii” fabricate de autoritățile kazahe, și diseminate cu concursul Sputnik, Serghei Lebedev, secretarul executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), a declarat că protestele din Kazahstan au fost pregătite din timp pentru a destabiliza situația din țară, iar organizatorii acesteia au avut sprijin străin.

Vikram Rozakhunov

„Este evident astăzi că elementele distructive, bandiții se pregăteau în avans pentru mitinguri în masă pentru a destabiliza țara și au avut sprijin extern. Acești provocatori, ghizi și sponsori ai așa-numitelor „revoluții colorate” și revolte își declară cu prefăcută mândrie rolul lor principal în actele criminale din orașele Kazahstanului”, a spus Lebedev, cu o zi înainte ca media de stat din Kazahstan să îi fabrice și probatoriul.

Fake – news dovedit: ”banditul” filmat nu e un ”terorist șomer” ci un cântăreț de jazz din Kârgâzstan

Primul care a devoalat dezinformarea internațională pusă la cale de strategii ruși în Kazahstan a fost fondatorului Parcului High-Tech din Kârgâzstan, Azis Abakirov. Potrivit lui Azis Abakirov, cetăţeanul din Kârgâzstan (foto), brutalizat în mod evident de forțele de ordine, reţinut sub suspiciunea că ar fi participat la protestele din Kazahstan, și forțat să spună în fața camerelor că a fost plătit pentru demonstrație, nu este nicidecum un pauper ”terorist” de ocazie, ci un cunoscut muzician de jazz din Kârgâzstan, Vikram Rozakhunov.

Ulterior chiar Ministerul Afacerilor Interne al Kârgâzstanului a confirmat anunțul lui Abakirov, declarând că urmărește să clarifice circumstanțele detenției muzicianului în Kazahstan. 

Ruzahunov 123

Nu în ultimul rând, Kamchybek Tashiev, șeful Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Kârgâzstan, a anunțat că bărbatul din filmare nu este un terorist, identificându-l în persoana artistului Vikram Rozakhunov.

„Bărbatul din imagini nu este un terorist. Doar că acei oameni care conduc ancheta ori au făcut o greșeală ori au urmărit să obțină o imagine favorabilă declarațiilor oficialilor. Repet, în calitate de șef al serviciilor speciale ale țării noastre, afirm cu responsabilitate că bărbatul nu putea fi implicat ca terorist. S-a întâmplat să fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”, a spus Tashiev. 

Muzicianul spune că a fost sfătuit să spună că a participat a mitinguri pentru a fi lăsat să plece acasă cât mai repede.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button