SOCIAL

Satu Mare: Protest al urmașilor românilor expulzați în 1940. Prefectul a refuzat să vorbească cu românii

Astăzi, 10 ianuarie 2022, de la ora 13,00, pe platoul din fața Prefecturii Satu Mare, peste 100 de membri ai Asociației românilor expulzați în 1940 au protestat împotriva Ordonanței RUȘINII NAȚIONALE, OUG 130 din 17 decembrie 2021, relatează Buletin de Carei.

Au sosit  urmași  ai românilor expulzați de regimul hortyst din 1940 din mai multe localități: Marna, Horea, Scărișoara, Ianculești, Sanislău, Lucăceni, Satu-Mare, Baia-Mare și Carei.

Protestul a început  cu Imnul de Stat. Gerul nu a împiedicat românii să ia atitudine împotriva OUG 130, ordonanța rușinii naționale care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați.

Vrem Dreptate! …Nu discriminați românii!…Nu ne umiliți!….Rușine! …Respect și drepturi egale! au fost câteva dintre scandările celor care au venit din toată zona Carei, din Satu Mare și chiar din Baia Mare.

Din partea Asociației românilor expulzați în 1940 filiala Carei a vorbit președinta Daniela Ciută care a făcut  o trecere în revistă a evenimentelor derulate în 1940, a faptului că românii au fost abandonați de stat în 1940 iar în 2021 au fost supuși unei alte umilințe și discriminări prin adoptarea OUG 130 care amână plata indemnizațiilor urmașilor românilor  nu și ale urmașilor minoritarilor din România care au fost  persecutați.

Doamnele Amalia din Marna  și Raveica din Ianculești au relatat despre suferințele familiilor de români în momentul instaurării ocupației hortyste, atrocitățile la care au fost supuși cei care nu au renunțat la identitatea de român.

Singurul parlamentar care s-a alăturat protestatarilor și a declarat că va susține cauza lor a fost deputatul de Maramureș, Darius Pop.

Un Memoriu adresat Guvernului, Ministerului Muncii,  împotriva OUG 130 din 17 decembrie 2021, a fost depus la Registratura Instituției Prefectului de reprezentanți ai conducerii Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei. Conținutul acestuia a fost adus la cunoștința celor prezenți de către prof.Elena Coșarcă, vicepreședinta Asociației românilor expulzați.

A fost contactat telefonic prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, pentru a coborî 2 minute la  o discuție cu cei nedreptățiți dar acesta a refuzat și a solicitat ca o delegație de maxim 5 persoane să urce la el în cabinet dacă se dorește dar cele 5 persoane desemnate să fie deținătoare de certificat verde. Lipsa de deschidere și de comunicare cu oamenii de rând este specifică reprezentanților UDMR se pare, aceștia uitând că sunt demnitari ai statului român, plătiți și din contribuțiile românilor care protestau pe platoul din fața Prefecturii împotriva ordonanței discriminatorii. Rușine domnule prefect! Toți românii prezenți la protest au fost persoane civilizate, fără cazier, respectuoase dar și demne.

Instituția Prefectului trebuie să reprezinte  și românii urmași ai celor persecutați etnic în 1940 de Ungaria hortystă, nu știați? Peste 2 mii de dosare au fost depuse  până în prezent la Casa Județeană de Pensii și mai sunt încă în lucru altele.

Au fost prezente toate televiziunile județene precum și reprezentanți ai celor mai importante redacții județene și din țară.

Urmașii românilor expulzați în 1940 își rezervă dreptul de a contesta pe toate căile legale ordonanța OUG 130 care îi tratează discriminatoriu. Seria protestelor va continua și pe cale juridică.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button