JUSTITIEPOLITICĂ

Circ în coaliție: Cîțu și Predoiu vor să crească cu 30% pensiile speciale ale magistraților

PSD consideră inoportună și nu va susține inițiativa ministrului Justiției de creștere cu 30% atât a salariilor, cât și a pensiilor magistraților, a declarat, marți, liderul județean al PSD Suceava, senatorul Ioan Stan.

”Majoritatea copleșitoare a pensionarilor au beneficiat de o majorare de numai 10%, la începutul acestui an. Printre altele, trebuie să ținem cont că populația, cu venituri mult mai mici decât ale magistraților, este afectată serios de majorarea generală a prețurilor, cauzată de scumpirea brutală a electricității, gazelor și combustibililor”, a spus Stan.

El cere liberalilor să explice ”dublul limbaj” pe acest subiect, în condițiile în care Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a adoptat, prin ordonanță de urgență, înghețarea tuturor pensiilor speciale în anul 2022.

”Considerăm că PNL este dator să explice românilor dublul sau limbaj, în sensul că, în timp ce președintele PNL Florin Citu clamează anularea pensiilor speciale, ministrul Justiției, susținut de același partid, nu doar că le menține, dar le și crește. Asta în ciuda faptului că, însăși guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă, a adoptat, prin ordonanță de urgență, înghețarea tuturor pensiile speciale pentru anul 2022.

(…) Este cu atât mai surprinzatoarea decizia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care, printr-un ordin de ministru, propune majorarea cu 30% a valorii sectoriale de referință pentru calculul salariilor magistraților, ceea ce conduce și la creștere puternică a pensiilor speciale ale acestora.

Potrivit legii, pensia de serviciu este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcție, iar o creștere din luna februarie cu 30% a valorii sectoriale de referință de la 465 de lei, în prezent, la 605 lei, determina o majorare proporțională și a pensiilor speciale”, a arătat Stan, citat de Agerpres.

El a spus că PSD aplică programul pentru care a intrat la guvernare și care nu prevede, indiferent de justificări, creșterea pensiilor speciale.

”PSD a fost mereu preocupat de drepturile magistraților și a luptat întotdeauna pentru apărarea libertății acestora în față unor abuzuri grosolane. În același timp, însă, PSD înțelege să respecte și să aplice strict programul pentru care a intrat la guvernare, iar acest program, votat de Parlament, nu prevede, indiferent de justificările conjuncturale ale ministrului Justiției, o asemenea creștere a pensiilor speciale”, a spus Stan.

Comentează

Back to top button