ECONOMIE

BNR: Pretul energiei electrice a dus la explozia inflației

Creşterea preţurilor la energie se reflectă cel mai mult în rata inflaţiei şi reprezintă una din preocupările principale pentru Banca Naţional a României, a declarat la Radio România Actualităţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu. BNR nu poate interveni decât în mod indirect în acest domeniu şi de aceea a decis, acum două zile, creşterea dobânzii cheie la 2% pe an. O măsură de temperare a inflaţiei prin ceea ce specialiştii numesc „scumpirea banilor”, a menţionat Dan Suciu:

Dan Suciu: Inflaţia este principala îngrijorare, pentru că am văzut în ultima perioadă creșteri ale acestui indice. Nu este doar în România această situaţie, este o situație pe plan mondial, cauzată, în principal, de prețurile la energie. Din păcate, în indicele nostru de inflație, peste 70% din componența lui este determinată de prețurile la energie asupra cărora deciziile de politică monetară pe care le ia Banca Centrală, de majorare a dobânzii, au efecte relativ reduse. Intervenția noastră este una indirectă.

Evident că nu putem schimba prețurile la energie, dar putem limita presiunea care se duce pe celelalte prețuri prin „scumpirea banilor”, asta facem, de fapt. Acesta este motivul pentru care creștem dobânda. Așteptăm, așadar, o inflație în prima parte a anului care să se situeze la un nivel ceva mai ridicat. Acum avem 7-8 procente, probabil că a acest nivel va fi ușor depășit în perioada imediat următoare, dar în partea a doua a anului, dacă politica noastră funcţionează eficient, vom avea o coborâre a indicelui şi o ancorare a acestor preţuri la un nivel mai acceptabil. 

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button