POLITICĂ

ONU: Autorităţile kazahe utilizează în mod abuziv termenul de ‘terorişti’

Autorităţile kazahe folosesc într-un mod abuziv termenul de „terorişti”, au apreciat marţi experţi independenţi în drepturile omului din cadrul ONU, care au condamnat utilizarea forţei letale împotriva manifestanţilor în Kazahstan, potrivit France Presse.

„Acest termen nu ar trebui utilizat pentru a-i reduce la tăcere pe cei care nu împărtăşesc opinia guvernului, care protestează împotriva condiţiilor sociale şi economice şi care îşi exprimă opiniile politice”, subliniază patru Raportori ONU pentru drepturile omului şi experţi ai Grupului de lucru privind discriminarea împotriva femeilor şi fetelor, mandataţi de Organizaţia Naţiunilor Unite, dar care nu vorbesc în numele acesteia.

O astfel de utilizare este, potrivit lor, „incompatibilă cu dreptul internaţional”, „aduce atingere drepturilor omului în Kazahstan” şi se pare că urmăreşte „să insufle frica”, potrivit Agerpres.

Această ţară mare din Asia Centrală a fost zguduită săptămâna trecută de violenţe nemaiîntâlnite de la obţinerea independenţei în 1991, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, precum şi cu arestarea a cel puţin 10.000 de persoane.

Chiar dacă tulburările sunt calificate de autorităţi drept „agresiune teroristă” străină, violenţele s-au declanşat după manifestaţii împotriva creşterii preţului la gazul natural lichefiat, utilizat drept principal carburant auto în vestul Kazahstanului, pe fondul degradării nivelului de viaţă şi al corupţiei endemice în această fostă republică sovietică.

Experţi ONU, între care Raportorul pentru protecţia drepturilor omului în lupta împotriva terorismului, Fionnuala Ní Aoláin, şi-au exprimat profunda preocupare faţă de faptul că preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a putut da ordin „să se deschidă focul cu muniţie letală”, fără somaţie, împotriva manifestanţilor pe care i-a calificat drept „bandiţi şi terorişti”.

„Restricţiile generalizate la adresa libertăţii de exprimare şi la reuniuni prin invocarea terorismului drept cauză sunt absolut contrare prevederilor stricte ale dreptului internaţional”, subliniază cei patru Raportori ONU pentru drepturile omului şi experţi ai Grupului de lucru privind discriminarea împotriva femeilor şi fetelor.

Experţii citaţi atrag atenţia că recurgerea la forţa letală este justificată doar în caz de legitimă apărare şi când toate celelalte mijloace au fost epuizate.

Subliniind „evoluţia pozitivă” a Kazahstanului în ultimii ani „spre un guvern mai deschis şi mai responsabil”, ei invită autorităţile kazahe să dea dovadă de reţinere şi să se angajeze din nou în favoarea drepturilor omului şi a statului de drept.

„Regresul drepturilor omului este o pierdere pentru toţi cetăţenii din Kazahstan, precum şi pentru reputaţia guvernului pe plan mondial. Statul de drept şi soluţiile bazate pe drepturile omului sunt calea de urmat în acest moment”, subliniază experţii citaţi.

În spatele revoltelor s-ar afla „bande teroriste”, a declarat acum o săptămână preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, invocând cifra de 20.000 de terorişti care ar fi profitat de manifestaţiile declanşate de creşterea preţului la combustibil pentru a încerca o lovitură de stat şi a răsturna actuala putere kazahă.

„Scopul lor a fost evident: să submineze ordinea constituţională, să distrugă instituţiile de guvernare şi să preia puterea. A fost o tentativă de lovitură de stat”, a afirmat Tokaev, citat de AFP, justificându-şi ordinul dat forţelor de securitate de a trage în protestatari fără somaţie.

Întrebat despre cei 20.000 de „terorişti”, preşedintele kazah a spus că „bandiţii au atacat morgile pe timp de noapte şi au luat cu ei cadavrele complicilor lor morţi”. „De asemenea, au recuperat cadavrele militanţilor direct de pe străzi. Aceasta este practica teroriştilor internaţionali de origine cunoscută: aşa îşi acoperă ei urmele”, a adăugat el, fără să ofere probe.

Singurul „terorist internaţional” prezentat de televiziunea de stat din Kazahstan s-a dovedit a fi un celebru muzician kârgâz, care venise într-un turneu la Almatî şi pe care forţele de securitate kazahe într-atât l-au bătut încât acesta a repetat în faţa camerelor de filmat textul pe care i s-a cerut să-l recite: este un şomer din Kârgâzstan, care pentru 200 de dolari a fost adus în Kazahstan să ia parte la revolte. El a fost eliberat în urma implicării autorităţilor de stat din Kârgâzstan, conform postului de televiziune independent rusesc Dojd.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button